Пустуларен псориазис е много рядка форма на кожно заболяване, разпространението на което се засилва в последните години. Това е най-рядко срещаната от всички форми на псориазис. Характерно е, че преди да развият пустуларен псориазис, над 60% от засегнатите са страдали от друга форма на заболяването, най-често от псориазис вулгарис. В останалите 40% от случаите пустуларен псориазис се развива при абсолютно здрави хора, неболедували преди това от кожни заболявания.

Пустуларен псориазис

Същност: Пустуларният псориазис се означава така поради специфичните му прояви върху кожата. Проявява се не с типичните за псориазиса плаки, а със зачервени зони, покрити с дребни жълтеникави мехурчета, пълни с гноен секрет (пустули). Зачервените зони често са топли на допир, сърбящи и дори болезнени.

Причини: Най-често пустуларен псориазис се развива под въздействието на силен стрес, хормонални промени, ненапълно излекувана бактериална инфекция. Важно е да се отбележи и фактът, че в някои случаи пустуларен псориазис се развива вследствие неправилното лечение на предшестващ го псориазис вулгарис. Това подчертава важността на избора на терапевтична схема при лечение на псориазис във всичките му форми.

Клинична картина: Официално псориазис се разглежда като хронично рецидивиращо възпалително кожно заболяване, протичащо с периоди на обостряне и ремисия. Пустуларният псориазис обаче се разглежда в 2 форми според клиничните особености на протичането му – хроничен и остър пустуларен псориазис.

Локализация: Според локализацията на засегнатите кожни участъци също се разглеждат 2 форми на пустуларен псориазис:

  • генерализиран – може да засегне различни и големи участъци от кожата, в някои случаи – цялото тяло, предизвиквайки треска и риск от сериозни здравни последствия
  • локализиран – пустулите се локализират само в областта на гениталиите, дланите или стъпалата

Лечение на пустуларен псориазис

Лечението при пустуларен псориазис зависи от формата на заболяването, от клиничната картина и от индивидуалните особености на всеки пациент. Терапевтичната схема се назначава задължително от лекар. Само така може да се повиши ефективността на лечението и да се избегнат усложненията, които при пустуларен псориазис може да бъдат изключително тежки.

Данните сочат, че успешно се прилагат методите на фототерапия, най-вече PUVA-методът. Задължително е и придържането към строги режими на хранене, включващи специфична диета при псориазис. При всички случаи пустуларният псориазис е упорито кожно заболяване. При подходящо лечение и при строго придържане към лекарските препоръки обаче може да се постигнат периоди на ремисия с продължителност поне няколко години.

borola