Само при споменаване на словосъчетанието „симптоми на псориазис“ болшинството от хората потръпват от ужас. Реакцията им е оправдана предвид факта, че симптоматиката на кожното заболяване е тежка. А и едва ли би могло да е иначе, след като псориазис е системна патология. Освен че се разпространява по кожата и ноктите, може да засегне и гръбначния стълб, областта на ставите, сухожилията, имунната, ендокринната и нервната система. Не са рядко случаите, в които поразява черния дроб, бъбреците, щитовидната жлеза. Поради комплексното въздействие на патологичния процес върху организма, специалистите са по-склонни да говорят за псориатично заболяване. Въпреки всичко това обаче не бива да се живее в непрекъснат страх от заболяването, защото както знаем страхът е лош съветник. В опит да го преодолеем в настоящата статия ще опознаем симптомите на псориазис.

Първи признаци на псориазис

Най-ранните предупредителни знаци, с които тялото алармира за псориазис, са:

  • обща слабост
  • чувство за хронична умора
  • подтиснатост и депресивни състояния
  • поражение на определени участъци от кожата – основен клиничен симптом

Псориатични плаки – най-характерната проява на псориазис

Както вече споменахме една от първите прояви на псориазис се явява появата на люспести псориатични плаки, кръгли папули (подутини), които са яркочервени или розови на цвят. Тяхната особеност е систематично разположение в окосмената част на главата, флексорната повърхност (зоните на сгъвките), долната част на гърба. Най-малко се разпространяват по лигавицата на половите органи.

Размерът на плаките в ранните етапи е няколко милиметра и може допълнително да нарасне до 10 и повече сантиметра.
Особеността на обрива се основава на разделяне на псориазис на следните видове:

  • точковиден – при който елементите са по-малки от главата на карфица
  • капковиден – папулите по форма наподобяват една сълза, а по размер съответстват на лещено зърно
  • монетовиден – плака със заоблени краища, достигаща до 5 мм в диаметър

Понякога обривът може да придобие друг вид, да е във формата на колелце или гирлянда, или географска карта с неправилни краища.

Формиране на псориатичните плаки

По повърхностният слой на кожата се появяват лесно отделящи се люспести плаки. Първоначално люспите се формират в централната част на плочката, като постепенно се разпространяват към краищата. Понякога около елементите се формира розово колелце, което представлява зона на растежа на плаката и разпространение на възпалението. Заобикалящата кожа остава непроменена.

При отстраняване на плаката се разкрива лъскава повърхност с яркочервен цвят, с формирани капиляри със значително изтънени стени, отгоре покрити с много тънък филм. Капилярите се откриват вследствие на нарушения в нормалния строеж на най-горния слой на кожата, както и на нейното значително изтъняване. Измененията в структурата на кожата се проявяват в резултат на непълно съзряване на кератиноцити (основен вид клетки в епидермиса), което води до невъзможност за тяхната нормална диференциация.

Кога се проявяват първите симптомите на псориазис?

Симптомите на псориазис могат да се появят внезапно или да се развият бавно с течение на времето, да са леки, умерени или тежки. Обикновено те сигнализират за заболяването във възрастовите периоди 15-30 години и 50-60 години. Заболеваемостта е еднаква при мъжете и жените.

Фактори, които отключват симптоми на псориазис

Учените продължават да търсят точната причина за появата на псориазис. Онова, което са открили към момента, са факторите, които ако са налице, могат да станат причина за отключване симптомите на заболяването. Такива са:

Генетична предразположеност

Фамилната обремененост е водещ фактор в развитието на псориазис. Клиничната практика сочи, че голямата част от случаите на кожното заболяване са наследствени. За развитието им са „виновни“ унаследени мутирали гени от родителите. Все още обаче не е открит конкретният механизъм, по който се случва това.

Инфекции

Много често различни възпалителни процеси, които протичат в тялото, са „отговорни“ за появата на симптомите на просриазис.

Стрес

Силното нервно напрежение също се свързва с отключване на псориазис при голяма част от пациентите. Редица изследвания нееднозначно го потвърждават.

Медикаменти

Употребата на някои лекарствени средства също може да доведе до проява на симптомите на псориазис. Такива са литиевите препарати и лекарствените продукти от групата на тетрациклините и бета-блокерите.

Първа помощ при първи симптоми на псориазис

Ние от екипа на програма Псоралек приканваме всеки, който има съмнение за псориазис да се обърне към нашите висококвалифицирани специалисти дерматолози. Благодарение на своята изключително богата ерудиция и професионален опит те бързо ще потвърдят или опровергаят диагнозата. Единственото, което заинтересованите трябва да направят, за да се възползват от услугите им, е да си запазят предварително час за преглед по телефоните за връзка, обявени в сайта. Той може да се проведе както в клиника „Борола“, разположена в сърцето на София, така и в мрежата от консултативни центрове в цялата страна.

borola