В търсене на ефективен начин за контрол над кожното заболяване псориазис мнозина са достигнали до терапията с риби-доктори. Какво представлява алтернативният метод и какви резултати дава – ще научите в публикацията.

Риби-доктори – нова алтернатива за третиране на псориазис

Ако сте търсили алтернативни методи за лечение на псориазис може да сте попаднали на терапията, в която се използват рибки. Тези, така наречени риби-доктори, са дребни дънни сладководни рибки от вида Garra rufa, от семейство Шаранови. Малките риби се срещат главно в Централна Анатолия в Турция, където обитават топлите извори. Хранят се с фито и зоопланктон, а там където липсва такъв – с мъртви кожни клетки.

Рибките-доктори са получили названието си, защото хората с псориазис и атопичен дерматит посетили топлите извори, където се срещат рибките, твърдят, че състоянието на кожата им се е подобрило. Когато се хранят с мъртвите кожни клетки, рибките редуцират до голяма степен псориатичните плаки и по този начин подобряват вида и състоянието на кожата. Рибките се използват в санаториуми и балнеокомплекси за лечение на хора с кожни заболявания.

Научни данни за ефекта от терапията с риби-доктори при лечение на псориазис

Учени са провели изследване измежду 67 души с обострен хроничен плакатен псориазис. Проучването целяло да докаже дали терапията с риби-доктори, в комбинация с лечение с ултравиолетова светлина, има реален ефект върху псориазисните прояви. В продължение на три седмици, участниците взимали ежедневни двучасови бани във вана, пълна с 250 до 400 риби-доктори. След процедурата, участниците били излагани на ултравиолетова светлина от 3 до 5 минути. След приключване на изследването, 72% от участниците имали видимо редуциране на псориазисните симптоми. Повече от 87% от взелите участие в изследването били изключително доволни от резултата от терапията с рибки-доктори. Важно е да се подчертае, че приложеният метод за лечение няма странични ефекти.

Тъй като изследването съчетава два метода за лечение, не може да се даде ясен отговор на въпроса дали само терапията с риби би дала толкова добър резултат. Повече изследвания ще са нужни за доказване на реалния ефект от използването на риби-доктори в лечението на псориазис.

Изпитани решения при лечение на псориазис

Ако търсите доказано ефективен начин за овладяване на псориазиса, се доверете на изпитаните в клиничната практика методи, които програма Псоралек предлага. Научете последните новости в лечението на кожното заболяване и получавайте винаги адекватна информация за стратегиите за живот с псориазис на онлайн платформата www.psoralek.com. Там ще получите отговор на всички ваши въпроси, свързани със заболяването, както и възможност за безплатна онлайн консултация. Програма Псоралек организира и училища за псориазис, като графикът за провеждането на лекциите е достъпен на страницата на програмата.

borola