Спортът е здраве и за пореден път е готов да го докаже, ако хората с псориазис го направят част от своето ежедневие. На какви спортни дейности да заложат, за да удължат периода на ремисия и какво трябва да съблюдават по време на тренировките, ще узнаете в следващите редове.

Спортове, подходящи за страдащите от псориазис

Специалистите са единодушни, че аеробните упражнения са най-подходящи за хората с псориазис. Редица изследвания доказват, че практикуването им в съчетание с подходящ хранителен режим, намалява тежестта на симптомите на кожното заболяване с хронично-рецидивиращ ход. Доказали своята ефективност във времето са: бързото ходене, бягането, плуването, колоезденето, туризмът, пилатес, зумба и спининг (групово каране на специално пригодени за целта колела (спинери) на закрито).

Препоръки, които хората с псориазис е необходимо да спазват, за да извлекат максимална полза от спортните занимания

Проява на постоянство

Независимо на кой от изброените спортове се спрат, страдащите от псориазис е добре да му се отдадат всецяло, за да постигнат оптимален оздравителен ефект. Това естествено не означава да прекаляват със спортните занимания, а да им отдават необходимото време. Препоръчително е в началото да започнат да тренират 3 пъти седмично по 20 минути. В зависимост от индивидуалното си състояние постепенно могат да увеличат продължителността и интензивността на тренировката.

Избор на подходящ спортен екип

Поради характерните кожни прояви на псориазис облеклото, което се използва за тренировка, трябва да осигурява максимален комфорт. Препоръчително е кройката да е свободна. Така движенията на трениращия няма да са ограничени и ще се предотвратят кожните раздразнения в областта на слабините, подмишниците и бедрата. Добре е екипът да е изработен от материя, която позволява на тялото да „диша“, за да се избегне обилното изпотяване, което е способно да отключи или обостри проявите на псориазис.

Повече тренировки на открито

Експертите насърчават хората с псориазис при всеки възможен случай да практикуват спортове на открито вместо у дома или фитнес залата. Съветът им важи с особена сила за слънчевите дни, тъй като слънцето подобрява състоянието на псориатичната кожа. Излагането под лъчите му трябва да е умерено и разумно. За предпочитане е това да се случва в утринните часове и в късния следобед.

Съветите на специалистите за ползотворно и безопасно практикуване на спорт от хора с псориазис

Лекарите-специалисти от програма Псоралек отправят апел към хората с псориазис да поддържат оптимален воден баланс на тялото преди, по време и след тренировка, като приемат достатъчно количество течности. Освен това ги приканват да не се напрягат и да избягват излишните претоварвания. Въоръжени със солидни знания и опит, те ще предоставят както физическа, така и емоционална подкрепа и ще помогнат на страдащия да преодолее дискомфорта и да живее пълноценно и без страдание.

borola