Таласотерапия

Терминът идва от гръцката дума „thalasso” и в превод означава море. Това е един от основните терапевтични методи за лечение на хронични дерматози и принос на българската дерматология. Първите наблюдения са направени още в средата на миналия век. Проучванията са проведени на Черно море. От тогава до сега са лекувани хиляди пациенти. Резултатите от тези проучвания показват много добра ефективност и постигане на дълготрайна ремисия. Това се дължи на комбинация от няколко климатични фактора, които се срещат на морския бряг – естествена светлина, морска вода, малки денонощни температурни амплитуди. Предимство на този вид терапия е, че пациентите излизат от болнична обстановка и не се прилага системно лечение. Методът има много малко противопоказания.

Доказано е, че псориазисът се повлиява много добре от слънчевите лъчи. В организма на пациентите, които провеждат таласотерапия настъпват редица промени, които повлияват благоприятно заболяването. Морелечението подобрява функциите на нервната система, нормализира метаболизма, повишава броя на еритроцитите и нивата на хемоглобина. При пациенти с псориазис, провеждащи таласотерапия се редуцира възпалението и се нормализира кръвообращението в кожата.

Ефект от таласотерапията

Таласотерапията има общ ефект върху организма, включително и върху липидната обмяна. Най-голям ефект има върху психическото състояние на пациентите. След провеждане на морелечение пациентите имат почти пълно подобрение на състоянието си. Това се дължи на извеждане от болничното лечение и стреса от всекидневието.
Ефективността от таласотерапията е в пряка зависимост от климатичните условия. В България таласотерапия се провежда на Черно море. Този регион е с особени характеристики. Температурата на въздуха през лятото е от 22 до 35 градуса, а на водата около 27-28 градуса. Морската вода е по-малко солена в сравнение със средиземноморската. Къпането с морска вода води до образуване на т. нар. „солева мантия” по кожата. Тя променя рН на кожата и подобрява хидратацията.

Влияние на слънчевите лъчи

Фактор, оказващ въздействие върху организма е слънчевата радиация. Тя въздейства чрез директна и отразена светлина. До земната повърхност достига част от спектъра на UVB и целия спектър на UVA-лъчите. При пациенти, които провеждат таласотерапия слънчевата светлина се дозира индивидуално и постепенно се увеличава времетраенето за престой на слънце.
Таласотерапията има още по-добро действие при комбиниране с локално лечение.

borola