Според специалисти една от причините за обостряне на псориазис е натрупването на токсини в организма. Ето защо за пациентите, засегнати от псориазис би било от полза да научат как да изхвърлят тези вещества от организма си и как да не допуснат повторното им натрупване в него. Това ще доведе до значително подобрение на състоянието на кожата.

Какво знаем за токсините?

Токсините са отровни вещества, които се извличат от растителни или животински клетки. Състоянието на повишено количество токсини в кръвния поток е познато под името токсемия или интоксикация. Токсините може да бъдат произведени и от човешките клетки, както и от растежа на микроорганизмите, които предизвикват инфекции. В някои случаи токсините се образуват от определени храни. Те нямат вреден ефект, но при прием на голямо количество от тях се стига до химичен дисбаланс, на който тялото отговаря с неправилно функциониране на жлезите, поява на алергични реакции и кожни проблеми, включително псориазис.

Интоксикация се наблюдава, когато количеството на токсините в кръвта се повиши прекомерно и не може да бъде понижено чрез естествените защитни механизми на тялото. Симптомите на интоксикация включват умора, халитоза (наличие на лош дъх в устата), физическо неразположение и др.
Според специалисти при всички случаи на интоксикация и особено при острите състояния се забелязва тенденция към нарушаване функциите на храносмилателния тракт и по-голяма склонност към реабсорбция на токсини през стените на чревния тракт. Това е и главната причина за развитие на голяма част от дегенеративните заболявания, както и за множеството кожни болести, една от които е и псориазиса.

Какво могат да направят пациентите с псориазис, за да преодолеят интоксикацията?

Ясно е, че всички органи и системи работят в тясна взаимовръзка помежду си. От това следва, че щом едно от звената в тази “верига” е замърсено, това неминуемо води и до замърсяване на всички останали. Ето защо за пациентите с псориазис е от изключително голямо значение да постигнат пречистване на целия си организъм. Най-ефективните методи за това са спазването на специален хранителен режим, прием на повишени количества вода и определени чайове, прилагането на парни бани и придържане към редовна физическа активност. Когато основната цел – пречистването на организма, бъде постигната, това ще допринесе и за придобиване на по-здрав вид на кожата на пациенти с псориазис.

borola