Отдавна е известно, че редовната физическа активност е сред основните стожери на доброто ни здраве. Поддържането на тонуса на тялото с редовно физическо натоварване подпомага борбата с редица хронични заболявания.

Проучване, проведено от специалисти от Харвард, доказва позитивната роля на двигателното натоварване и при лечение на псориазис. Според тях възприемането на режим със системна физическа активност е най-прекият път към осигуряване на живот без псориазис.

Как влияе редовната физическа активност върху псориазиса – научните данни

Ролята на физическата активност върху състоянието на пациентите с псориазис се проследява от учените в Харвард още от 1991 г. Тогава е дадено началото на специализирано проучване, проследяващо протичането на псориазиса при близо 90 хиляди жени с това заболяване. Данните за тяхното състояние се опресняват през няколко години. Пациентките са разделени в няколко групи на база на отделни показатели – тютюнопушене, диета, тегло и физическа активност.

Проследена е ролята на всеки от тези фактори върху изявите на псориазиса и ролята на физическата активност се оказва изненадващо силна. Доказано е, че жените, които са двигателно активни, имат 30% по-нисък риск от обостряне на псориазиса, дори при наличие на провокиращи заболяването фактори.

Данните сочат, че за трайното овладяване на псориазиса е достатъчно да се поддържат периоди от повишена физическа активност в рамките на 180 – 200 минути седмично. Важно е да се отбележи, че според общото състояние на пациентите с псориазис и според това дали те имат придружаващ псориатичен артрит, трябва да се назначават схеми с адаптирана физическа активност, подходяща за индивидуалните им нужди. При всички случаи обаче поддържането на двигателно активен начин на живот може да допълни ефективно всеки прилаган метод за лечение на псориазис.

Как се обяснява връзката между физическата активност и изявите на псориазис?

Псориазисът е типично автоимунно заболяване. Имунната система на пациентите с псориазис атакува здрави и безобидни структури на тялото, разпознавайки ги погрешно като чужди и провокирайки по този начин възпалителни реакции. Тези реакции са локализирани в повърхностните кожни слоеве и водят до появата на характерните псориатични плаки по кожата. Поддържането на режим с редовна физическа активност е едно от водещите средства за модулиране и подобряване функциите на имунната система. Това обяснява защо обострянето на псориазиса е много по-рядко, а изявите му – много по-слаби при пациентите, поддържащи своята физическа активност.

Екипът на програма Псоралек предлага възможност за индивидуална консултация със специалист, която може да подпомогне всеки пациент в борбата с псориазиса и да подсигури избора на правилните методи за лечение на заболяването.

borola