Фототерапия е сред изпитаните методи за облекчаване на състоянието на хората с тежки форми на псориазис. Състои се в контролирано облъчване на кожата с изкуствена UV-светлина. Предпочитана е заради по-малкото си странични ефекти и добрата си съвместимост с фармакологичното лечение. За какво трябва да внимават пациентите преди, по време и след процедурата ще ни разкрият експерти от американската Национална фондация за псориазис (NPF).

Какво могат и какво не бива да правят хората с псориазис, докато провеждат терапевтичен курс по фототерапия?

Позволено по време на фототерапия

Не само препоръчително, а абсолютно задължително е хората с псориазис да спазват стриктно предписания им терапевтичен режим и указанията на лекуващия лекар. Специалистите са категорични, че за да се постигне очакваният терапевтичен ефект, фототерапията трябва да се прилага редовно минимум 3 пъти седмично. Те приканват страдащите от псориазис обилно да намажат деликатната си кожа с подходящ хидратиращ продукт (Липобаза) преди началото на всяка процедура. Мярката се налага, за да се предотврати трансепидермалната загуба на вода и появата на сърбеж. По време на лечебния сеанс потърпевшите трябва да носят специални защитни очила, които предпазват очите от изгаряния. Обикновено те се предоставят от клиниката. Експертите подчертават необходимостта от нанасяне на качествени слънцезащитни продукти върху кожата и носене на дрехи, които покриват възможно най-голяма част от тялото, в дните след процедурата. Освен това напомнят, че потърпевшите трябва да се подлагат на цялостен дерматологичен преглед на всеки 6 месеца.

Забранено по време на фототерапия

Специалистите предупреждават пациентите на фототерапия, да не нанасят на кожата си фотопротективни продукти непосредствено след процедурата. Също така не трябва да влизат в кабината за фототерапия с дрехи. Не бива да прекратяват лечението своеволно, а още по-малко да го заменят със сеанси в солариум, тъй като те не са ефективни при псориазис и увеличават риска от поява на меланом.

Висококвалифицираните и опитни дерматолози от програма Псоралек изцяло се присъединява към препоръките, дадени от американските им колеги. Те изразяват готовност да запознаят хората с псориазис и с други доказали ефективността си методи за овладяване на кожното заболяване като балнео-фототерапия, балнеолечение и климатолечение. Детайлна информация за същността и начинът на прилагане на споменатите терапии заинтересованите могат да получат чрез интерактивния сайт на програмата по време на безплатните прегледи, които се провеждат регулярно из цялата страна. Графикът се публикува периодично на интернет страницата на програма Псоралек.

borola