Може би е малко известен фактът, че кожата съдържа над 70 % вода. Благодарение на нея кожата функционира пълноценно като защитен механизъм на организма. Здравата кожа е силно устойчива към увреждания и възпаления. Когато защитната й бариера е нарушена, възникват различни увреждания, което е предпоставка за развитие на бактериални, вирусни и гъбични инфекции, алергични реакции, екзема, дерматит и др.

Под въздействие на множество фактори обаче тялото ежедневно губи определени количества от естествените си водни запаси. И ако не бъдат възстановени, тези загуби се отразяват не само на здравето ни, но и на състоянието на кожата. При пациентите с псориазис ежедневната хидратация на кожата е от още по-голямо значение. За съжаление лекарите не винаги насочват вниманието ни към необходимостта от овлажняване на кожата. Каквато и да е формата и тежестта на псориазиса хидратацията е абсолютно задължителна. Тя има превантивен ефект, но също така позволява да се намали с около 50 % обновяването на кожните клетки на псориатичните плаки. Освен това овлажняването облекчава сърбежа.

Трябва да подчертаем, че дори да имате псориазис само на няколко места е необходимо да хидратирате цялото си тяло.

В аптеките и търговската мрежа се продават най-различни кремове, лосиони и серуми, които са предназначени за хидратация на кожата. Важно е да отбележим, че при избора на продукт той трябва да е хипоалергенен, без консерванти и ароматизатори. Кремовете и мазилата на базата на восък често се препоръчват от дерматолозите.

Съществуват и гама продукти, които са специално разработени като допълваща терапия при лечение на псориазис, но често те са доста скъпи. Ако бюджетът ви е ограничен може да изберете ДжинДжира Цинк Пиритион от козметична серия ДжинДжира.

Продуктът е в удобна опаковка под формата на спрей, което го прави изключително лесен за приложение. Съдържа хидратанти и емолиенти, които подържат кожата в добро състояние. Независимо от това какъв продукт ще изберете е важно да овлажнявате кожата си сутрин и вечер, а ако имате възможност и през деня.
Не забравяйте, че добрата хидратация на кожата води до значително подобряване на псориазиса!

borola