Често задавани въпроси

/Често задавани въпроси

Псориазис е хронично възпалително заболяване на кожата. Характеризира се с поява на розови или зачервени плаки (лезии), покрити със сребристо-бели люспи.

Етиологията на заболяването е неизяснена. Учените все още работят по изясняване на всички провокиращи псориазиса фактори. За момента е доказано, че влияние имат наследственото предразположение, разстройството на имунната система и някои фактори на околната среда. В резултат на тях се ускорява растежа на кожните клетки.

В България от псориазис страдат между 1 и 3% от населението.

Болшинството от псориазисно болните са хора на възраст между 15 и 30 години. Заболяването обаче може да се развие във всяка възраст, включително при деца и бебета. Статистиката показва, че мъжете и жените са еднакво засегнати от заболяването.

НЕ! Псориазисът не е заразен! По никакъв начин не може да се предаде от болен на здрав човек.

  • Плакатен/плаков псориазис – засяга приблизително 80% от пациентите. Характеризира се с появата на плаки по кожата.
  • Гутатен псориазис – появяват се малки петна, подобни на капчици.
  • Инвертен псориазис (флексурален псориазис) – проявява се в зоните на кожните гънки.
  • Пустуларен псориазис – характеризира се с малки жълтеникави мехури, изпълнени с течност.
  • Еритродермален псориазис – обхвaща голям участък от зачервена кожа.

Псориатичният артрит е форма на артритно заболяване, което се среща при хора, страдащи от псориазис. Приблизително 5-10% от пациентите с псориазис развиват псориатичен артрит, най-често между 30 и 50-годишна възраст. Първоначално се диагностицира псориазисът, а артритът обикновено се развива след години като усложнение. Едва при 15% от случаите артритните прояви предхождат кожните оплаквания.

Псориазис може да се развие навсякъде. Най-често плаките се локализират върху скалпа, коленете, лактите, дланите, ходилата, гениталиите и по-рядко – по лицето. В някои случаи се засягат и ноктите.

Ускореният растеж на епидермалните клетки нарушава тяхното съзряване. При нормални условия те узряват и се излющват от тялото за период от 28 – 30 дни. Кожните клетки при човек с псориазис узряват само за 3 – 8 дни, след което вместо да се излющят, те се натрупват върху кожната повърхност, образувайки псориатични плаки (лезии). С времето те покриват все по-големи участъци.

Сред провокиращите и обострящи заболяването фактори се открояват: нервно напрежение, стрес, травми по кожата, оперативни интервенции, инфекции, климатични фактори, прекомерен прием на алкохол, тютюнопушене, някои лекарства.

Препоръчва се придържане към специализирана диета при псориазис. Необходимо е:

  • да се приемат повече пресни и необработени храни – плодове, зърнени храни, зеленчуци, риба
  • да се консумират повече фибри
  • да се приема допълнително рибено масло или омега-3-мастни киселини (TriOmega 1000+)
  • да се ограничи приемът на цитрусови плодове, пържени и рафинирани храни, наситени мастни киселини, захар и бяло брашно
  • да не се прекалява с алкохола

Хидратирането на кожата е основната част от терапията. В по-тежките случаи се прилагат различни видове лечения. При псориазис трябва да се използват специални измиващи средства с подходящо pH. Ваните с масла и соли подпомагат оздравителния процес чрез премахване на плаките и потискане на възпалението.

Засега не е разработено универсално лечение. Характерно е, че веднъж възникнал, псориазисът не подлежи на пълно излекуване. С подходяща терапия, назначена от специалист, проявите на псориазис може да се овладеят своевременно, да се постигне изчистване на плаките и изглаждане на кожата.

Лечението на заболяването зависи от следните фактори: вид псориазис, тежест на заболяването, засегнати кожни участъци. Използват се главно 3 лечебни подхода: локално лечение, системно лечение и фототерапия (облъчване на засегнатите участъци с ултравиолетова светлина).

Използват се следните средства: хидратанти и емолиенти, салицилова киселина, производни на витамин А, аналози на витамин D в комбинация с кортикостероиди (калципотриол и бетаметазон), катран, дитранол, биологични продукти и др.

Витамин D аналозите, като калципотриол, регулират процеса на клетъчно делене. В комбинация с кортикостероиди (калципотриол и бетаметазон) те са високо ефективно средство за лечение на псориазис. Тази комбинация е най-широко използваната за локално лечение на лека до умерена форма на псориазис.

Биологичните продукти са ново поколение терапевтични средства, потискащи псориатичните възпаления. Прилагат се при средно тежки и тежки плакатни форми на заболяването. Биологичните лечения са много скъпи, затова се препоръчват само на пациенти с тежки симптоми на псориазис, които не се поддават на други лечения.

Системната терапия повлиява цялото тяло (за разлика от локално лечение). Прилага се в по-тежките случаи на псориазис и при засягане на ставите (развитие на псориатичен артрит). Поради значителните им нежелани ефекти, те се прилагат само при липса на ефект от локалните средства.

Балнео-фототерапията е комбинация от бани с морска вода и изкуствено ултравиолетово облъчване. Използват се соли, които се разтварят в топла вода до определена концентрация и UVB-лъчи със спектър между 300 и 320 nm.

PUVA терапията е комбинация от препарат, повишаващ чувствителността на кожата към ултравиолетови лъчи (псорален) и облъчване с UVA-лъчи по схема.

При по-тежки случаи може да се наложи хоспитализация на пациента.

Резултатите варират според особеностите на пациента и типа на терапията. С правилното лечение подобрение на псориазиса може да се отчете в рамките на няколко седмици.

Задача на лекуващия лекар е да прецени най-удачното лечение според състоянието на всеки отделен пациент. Основната задача на пациента е да се придържа стриктно към назначеното лечение. Ако се прилага локално лечение, важно е лекарството да се нанася директно върху псориатичната плака и да се избягва разнасянето му по незасегнатата кожа. Препоръчват се редовни консултации с лекар за своевременно проследяване на ефекта от лечението.