Мнозина се обръщат към фототерапия при псориазис за успешно овладяване на кожните прояви. В какво се състои лечението и как се отразява светлината на кожното заболяване?

В много отношения псориазисът е по-различно заболяване

Последствията от кожното страдание са силно психологически, налагани от смущенията, които предизвиква промененият вид на кожата. От друга страна, подобно на много заболявания, псориазис предизвиква усложнения, като псориатичен артрит например. Като допълнение е доказано, че псориазисът не е заразен, но все още няма метод, с който окончателно да бъдат елиминирани проявите му. Те обаче, могат да бъдат контролирани и силата на псориазисните атаки да се намали значително.

Когато се появи псориазисна атака може да се реагира по няколко начина

Псориазисът идва и си отива и изявите му се редуват с продължителни периоди на липса на симптоматика.

Слънчевата ултравиолетова светлина е доказано средство срещу псориазис

Трудно е да се обясни точният механизъм, по който UV-лъчите оказват благоприятен ефект при псориазис. Поради това, те все още са обект на наблюдения и проучвания. Основната цел пред специалистите е установяването на точните механизми на поява и протичане на заболяването и влиянието, което ултравиолетовата светлина има върху тях.

Знае се, че използваните за лечение на псориазис V-лъчи на ултравиолетовия спектър неутрализират Т-клетките на имунната система. Те са основните участници във възпалителните процеси, придружаващи протичането на псориазиса. Това е механизъм, който значително отслабва силата на имунната система и така допринася за намаляване интензивността на проява на псориазисните атаки.

Лекарите често препоръчват лечението с UV-светлина (фототерапия) при пациенти, при които стандартните методи на лечение не са имали ефект.

Фототерапия при псориазис – светлината, като метод за лечение на кожното заболяване

Ултравиолетовата светлина може да потиска имунната система, което е основен довод за опитите за контролираното ѝ прилагане при псориазис. Останалите кожни заболявания, които се повлияват от фототерапията са екземи/дерматити и някои форми на кожен лимфом.

Фототерапия при псориазис е все по-широко ползван метод на лечение, който при стриктен лекарски контрол няма странични ефекти и неблагоприятни последствия. При фототерапията се прилагат неколкократни контролирани излагания на UV-облъчване за периоди от време, които постепенно се удължават в хода на лечението. Модерните методи и технологии позволяват допълнително повишаване на ефективността на метода в бъдеще.

Предпазването на здравата кожа и очите с подходящи защитни средства гарантира локален ефект на процедурата само върху засегнатите места. Проведените проучвания с фототерапия показват благоприятен ефект върху псориазисните участъци след около 30 процедури. Рискови групи, изискващи по-внимателен подход са бременните или кърмещи жени, алергични пациенти, хора със състояния, които могат да се влошат от UV- лъчението. Това са състояния като лупус, порфирии и др.

Фототерапия при псориазис е съвременна алтернатива за лечение на засегнати, при които стандартните медикаментозни и локални лечения не са показали резултат. Прилагането му обаче, е строго специфично, зависи от състоянието на пациента и би могло да има негативни влияния при определени състояния. Поради това, лекарската преценка и препоръка е задължителна.

Фототерапия при псориазис и профилактични мерки за дълготраен контрол над кожните прояви

Освен в моменти на изява на псориазиса, засегнатите от него трябва да полагат грижи и през останалото време. Необходими са профилактични мерки, които да намалят риска от нова атака на кожното заболяване. Тези мерки включват правилен хранителен режим, поддържане на редовна физическа активност, избягване на кожните наранявания, ограничаване на стреса и др.

Посочените мерки имат потенциала да облекчат значително състоянието на засегнатите и да намалят тежестта на проявите на псориазис, както и да ги разредят.

Програма Псоралек е специално разработена за нуждите на хората с псориазис и осигурява надеждна подкрепа за успешна борба със заболяването. В Псоралек работят видни специалисти, готови да предоставят съвети и професионална помощ на всички желаещи. Ако вие или ваш близък страда от заболяването, обърнете се към програма Псоралек. Получете цялата налична информация за псориазис на страницата на Псоралек. Запишете си час за безплатен дерматологичен преглед или посетете платформата ни за онлайн консултация със специалист. Псоралек е вашият сигурен съюзник в битката с псориазиса.

borola