Може ли псориазис да бъде “излекуван” завинаги? Краткият отговор е: както повечето хронични заболявания – не.

Целта на лечението е да се постигне увеличаване периода на ремисия, с отсъствие на усложнения.

Като цяло може да се каже, че с адекватно родителско поведение, псориазис няма и не може да бъде проблем, който да е пречка за пълноценния живот и образование на детето.

Ако имате съмнения, че детето ви има псориазис, първото нещо, което трябва да направите, е да намерите добър дерматолог. А докато го търсите, опитайте се да спазвате няколко общи правила, които са елементарни и няма да навредят на никого.

1. Къпете често болното от псориазис дете. Хигиената е приятел при това заболяване. Важно е да се използва топла вода без контрастни душове (студени или горещи вани са част от индивидуално назначеното лечение).

2. При къпане не използвайте четки, твърди гъби, антибактериални сапуни или специални шампоани. Всички препарати се прилагат строго по лекарско предписание. След къпане, кожата на детето се подсушава с мека, пухкава хавлия и на влажната все още кожа се нанася неутрално овлажняващо средство.

3. Редовно се овлажнява кожата на детето след къпане. Използването на неутрално овлажняващи средства при ремисии, позволява да се избегне прекомерното изсушаване на кожата и често предотвратява рецидивите.

4. По време на обострянията да се избягват наранявания, драскотини, порязвания. Факт е, че при деца и възрастни с псориазис работи особен механизъм с научно наименование “изоморфен отговор”, или феномен на Кебнер. Неговата същност се изразява в това, че по време на развитието на псориазис, лечението на порязвания, изгаряния, драскотини и други травми по кожата се случва да се образуват нови лезии.

5. Не се увличайте да излагате прекомерно детето на слънце. Често лекарите препоръчват слънчев загар, но при определен процент от болните с псориазис облъчването не е желателно и може да доведе до обостряне на състоянието.

6. Не преохлаждайте детето в студеното време от годината; по възможност, избягвайте ОРВИ.

7. Кажете “не” на кариес, отит, тонзилит и т.н. Задължително трябва да се лекуват болни зъби, уши, нос, гърло. Всяко хронично възпаление може да доведе до постоянно обостряне на псориазис.

8. Обличайте детето в свободни дрехи от естествени и “нескърцащи” материи. Пуловери, вълнени чорапи и други подобни, не са за носене на голо тяло. Синтетичните материи трябва да бъдат забравени напълно.

9. Спазвайте диета, ако преди това сте забелязали връзка между обострянето на псориазис и определена храна. Някои автори говорят за необходимостта от ограничаване от прием на мазни храни. Съвета им е да се консумира повече риба. Храненето трябва да е разнообразно. Но има и индивидуални особености, когато след определена храна се появява или усилва обрива.

10. Внимателно се отнасяйте към лекарствата, които приема детето. Желателно е да се съгласуват с дерматолог всички медикаменти, билки, хранителни добавки и витамини, които получава детето. Не забравяйте да записвате имената на всички медикаменти, назначени от други лекари. Покажете ги на дерматолога. Той е длъжен да ги вземе под внимание при назначаване на лечението.

11. Не се нервирайте. Постоянният стрес, строгият контрол върху поведението на детето, конфликтите в училище могат да доведат до прогресиране на заболяването.

borola