Въпреки, че при лечението на псориазиса е постигнат значителен напредък през последните няколко години за съжаление все още заболяването не може да бъде излекувано напълно. Милиони хора по света са засегнати от неприятното страдание, което се появява периодично. Все пак обаче състоянието на болните може да се облекчи, както и да се удължат периодите на ремисия. Предлагаме ви няколко полезни съвета, с които значително ще подобрите състоянието си.

1. Хидратирайте редовно кожата си – доказано, е че здравата и хидратирана кожа е устойчива на редица заболявания. При хората с псориазис тя е от изключително значение за подобряване на кожните симптоми на заболяването. Редовното овлажняване спомага за намаляване на сърбежа и забавя обновяването на кожните клетки на псориатичните плаки.

2. Пийте повече вода – освен чрез външна хидратация пиенето на повече вода, особено през летните месеци поддържа необходимата влага на кожата. Приемът на вода през деня трябва да е около 1,5 литра като не е задължително тя да е минерална.

3. Проветрявайте помещенията и овлажнявайте въздуха – голяма част от нас не отдават нужното значение на проветряването на помещенията, в които седят особено през зимата. Необходимо е прозорците да се отварят поне 3-4 пъти дневно. За да не се изсушава въздухът оставете метална купичка с вода на парното, за да се изпарява. Важно е въздухът в помещението да е влажен. По този начин кожата ви няма да се изсушава допълнително.

4. Избягвайте козметика с ароматизатори и консерванти – специалистите са категорични, че пациентите с псориазис трябва да използват само натурална козметика без допълнителни миризми. Съветваме ви да избирате такива продукти, на които изрично е упоменато, че са предназначени за чувствителна кожа.

5. Подбирайте внимателно храните, които консумирате – храненето също има голямо значение за хората, страдащи от псориазис. Различните храни оказват влияние върху състоянието на кожата ви. Избягвайте червените и тлъстите меса. Хапвайте повече храни, богати на фибри, както и боровинки, ягоди и ядки. Препоръчително е да подправяте ястията си със зехтин.

6. Забравете за ваната и горещата вода – освен, че не се препоръчва да се къпете с гореща вода, трябва да забравите и за продължителните вани, тъй като това може да раздразни допълнително кожата ви. Лекарите съветват да се използва хладка и дори студена вода, което ще помогне на зачервяванията и псориатичните плаки да изчезнат по-бързо.

borola