Хроничното кожно заболяване псориазис е със силно изразена наследствена предразположеност. Съществуват обаче различни провокиращи фактори, които обострят състоянието. Под въздействието на стрес и нервно напрежение, травми по кожата, инфекции, климатични промени, лекарствени средства, психични травми, злоупотреба с алкохол и тютюневи изделия страдащите от псориазис могат да изпитат влошаване на състоянието. А част от тези агенти могат да доведат до отключване на заболяването при хора, които никога не са страдали от псориазис.

Начинът на хранене при псориазис също е от ключово значение за периодите на обостряне и ремисия на заболяването. Т.е. определени храни водят до трайно облекчаване на състоянието, докато други имат точно обратния ефект – прекъсват периода на ремисия или влошават състоянието.

Хранене при псориазис – храни, които е добре да се избягват!

Ограничаването на определени храни може да редуцира тежестта на проявите на заболяването. Ето кои са те:

Глутен

Глутенът е растителен протеин, който се съдържа най-вече в житните продукти като пшеница, ръж, ечемик и различни печива, които се приготвят от тези продукти. Много от страдащите от псориазис проявяват непоносимост към това вещество, затова е най-добре да го избягват.

Мазно месо

Мазното месо, включително и всички преработени меса, са богати на наситени мастни киселини. Животинските мазнини се свързват с наднормено тегло, високи нива на холестерол, диабет и сърдечни заболявания и не се препоръчват за хората с псориазис.

Пълномаслени млечни продукти

Тези храни също съдържат големи количества наситени мазнини. Освен това млякото е един от често срещаните хранителни алергени, които нерядко обострят кожните прояви при псориазис. Ако установите, че млякото и млечните продукти не ви понасят, най-добре ги заместете с алтернативни продукти като бадемово, лешниково или соево мляко.

Захар

Всички храни, съдържащи захар, както и други подслаждащи вещества като декстроза, фруктоза, малтоза, глюкозо-фруктозен сироп и др. не доставят на организма ценни хранителни вещества, от които се нуждае. А хората с псориазис имат нужда от качествени храни, които да осигуряват полезни вещества за изграждане на клетките и поддържане здравето на организма и на имунната система. За овладяване на кожното заболяване и намаляване на плаките най-добре е да се избягват храни с основна съставка захар или друг вид подсладител.

Добре е да се има предвид, че подходящият хранителен режим при псориазис не е средство за лечение, но е възможно да облекчи проявите на заболяването. Прилагане на правилните средства за контрол над псориазис е един от най-добрите методи за удължаване периодите на ремисия. Само медицинско лице може да препоръча подходящите терапевтични средства според индивидуалните особености на всеки отделен пациент.

borola