Ако освен от псориазис страдате и от друго заболяване или неразположение, често сте в патова ситуация. Безизходицата е предизвикана от факта, че лекарствата, които приемате, за да преборите високото кръвно налягане, например, може да обострят проявите на хроничното кожно заболяване. Разберете кои са тези медикаменти, за да предотвратите нежеланите последици.

Лекарствени продукти, които могат да предизвикат обостряне на симптомите на псориазис

Медикаменти за лечение на артериална хипертония

В случай че имате високо кръвно налягане, вероятно приемате бета-блокери. Тези лекарства, използвани за намаляване на сърдечната честота, действително спомагат за налагане на ефективен контрол на артериалното налягане. Редица изследвания обаче сочат, че веществата, които съдържат в състава си като клонидин, пропранолол, метопролол и атенолол влошават протичането на псориазиса и трябва да се избягват.

Психотерапевтични средства

Литий е психоактивно вещество, което се използва за потискане на психични болести като биполярно разстройство. Данни от проведени проучвания обаче показват, че приемът му влошава състоянието на кожата на 50% от пациентите с псориазис Подобен негативен ефект е наблюдаван и при употребата на бензодиазепинови препарати с активни съставки клоназепам и диазепам. В някои случаи те могат да бъдат заменени с антидепресанти от групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина, съдържащи флуоксетин и циталопрам.

Лекарства срещу малария

Ако ви предстои пътуване до екзотична страна, трябва да имате предвид, че някои от най-разпространените синтетични антималарийни средства са разработени на базата на хидроксихлорохин, хлорокин и мепакрин, които обострят проявите на псориазис. Ефективен начин да се предпазите от малария, без да влошавате симптоматиката на кожното заболяване, е като използвате медикаменти с хинидин, мефлоквин или атовакуон-прогуанил.

Нестероидни противовъзпалителни средства

Аналгетиците с основна активна съставка ибупрофен, напроксен и индометацин (предписван основно на пациенти с артрит) доказано влошават псориазиса и трябва да се избягват.

Интерферони

Интерфероните принадлежат към групата на имуномодулиращите медикаменти и са в основата на лечението на голям брой автоимунни, вирусни и неопластични заболявания. Те обаче сериозно влошават качеството на живот на страдащите от псориазис, тъй като водят до обостряне на проявите.

Съветът на висококвалифицираните специалисти с богат опит в лечението на псориазис

Опитните дерматолози от програма Псоралек приканват хората с псориазис, приемащи лекарства с активни съставки, които могат да отключат или влошат кожното заболяване, своевременно да преустановят приема им. Естествено това не бива да става своеволно, а след консултация с лекуващия лекар. Той е запознат най-добре със здравословното им състояние и може да предложи нова медикаментозна терапия.
За всички хора с псориазис или съмнение за такъв програма Псоралек организира регулярно безплатни прегледи. От нашите висококвалифицирани медицински специалисти ще получите компетентно мнение, адекватно лечение и общи стратегии за активен и здравословен начин на живот без страдание.

borola