Псориазис на главата не се различава от псориазис на другите части от тялото и е сред най-разпространените форми на кожното заболяването. Характерно е зачервяване на кожата на скалпа, която се изсушава и лющи. Състоянието често се бърка с пърхот или себореен дерматит.

Псориазис на главата – особености

При псориазис на главата кожните плаки могат да бъдат разпределени навсякъде по окосмената част на главата и скалпа, но могат да се разпространят и по челото, врата и в областта около ушите.
Псориазис на главата обаче се отличава с друга, особено неприятна последица – обилното отделяне на кожни люспи, наподобяващи пърхот и появата на неприятен сърбеж.

Състоянието може да бъде леко и да не създава особени притеснения и неудобства. В някои случаи то е едва забележимо. Но по-тежките случаи на псориазис на главата могат да са с по-голяма продължителност, да доведат до образуването на груби плаки на повърхността на скалпа, които причиняват интензивен сърбеж и оказват негативно въздействие върху начина на живот на страдащия. При по-тежките случаи на псориазис и особено при често разчесване на плаките може да се стигне до инфектиране на зоната и дори загуба на коса. Но добрата новина е, че проблемът с опадване на косата в определени участъци е обратим при правилно лечение и навременен контрол над кожното заболяване.

Съвети за облекчаване на псориазис на главата

Когато проявите на псориазис са локализирани в областта на главата, е добре да се изберат деликатни и щадящи средства, които съдържат цинк пиритион (ДжинДжира Цинк Пиритион Спрей). Това съединение се характеризира с противовъзпалително, имуномодулиращо и антимикотично (противогъбично) действие. Комбиниран с емолиенти и хидратанти цинк пиритионът дава възможност за успешно и дълготрайно повлияване на псориазиса.

Шампоаните с катран също са подходящи при псориазис на главата. Допълнително овлажняване и хидратиране на кожата може да стане както с подходящи козметични средства, създадени специално за целта, така и с помощта на природни средства. Подходящо е използването на кокосово масло, масло от карите (ший) и алое вера. Прилагат се на скалпа с леки масажни движения.

За да е успешно лечението на псориазис е необходимо да се постави правилната диагноза от квалифицирано лице. Добре е да се консултирате със специалист дерматолог, който да даде своето компетентно мнение. Така се увеличават шансовете за успешно лечение на псориазис.

Компетентно мнение може да получите и от ангажираните специалисти по програма Псоралек, които консултират пациенти от цялата страна. Всеки може да се възползва от провежданите безплатни прегледи, обучения и онлайн консултации.

borola