Псориазис е автоимунно кожно заболяване, което се дължи на нарушение в производството на клетките на епидермиса. Ако нормално техният растеж се случва за около един календарен месец, при псориазис този процес е значително по-кратък, т.е. клетките не съумяват да съзреят, тъй като преминават от най-долния до най-горния слой на кожата за около три дни до една седмица. Това е основната причина за образуването на лющещи се плаки, които могат да се разрастват и да покриват все по-големи площи от кожата. Освен това имунната система при псориазис е прекалено активна и тялото не може да отдели клетките за толкова кратък период от време, затова те се натрупват на повърхността на кожата и образуват розови или зачервени плаки, покрити със сребристо-бели люспи.

Рискови фактори за псориазис

Сред най-вероятните рискови фактори, които е възможно да доведат до развитие на това незаразно кожно заболяване са:

Фамилна предразположеност

Много вероятно е развитието на псориазис да се дължи на наследствена предразположеност. Най-вече се предава от родители на дете като при един от родителите вероятността за предаване по наследство е между 10% и 20%, а при двамата – средно около 50%.

Стрес

Стресът и нервното напрежение са един от най-честите провокиращи фактори за развитие на псориазис.

Нараняване на кожата

Кожното заболяване може да се отключи при наличие на всякакви наранявания или травми. Такива могат да са одрасквания, порязвания, ваксинации, слънчево изгаряне по кожата, както и всякакви други нарушавания на целостта на кожата.

Затлъстяване

Нееднократно е доказана взаимовръзка между псориазис и затлъстяване. Плаките в случая могат да се образуват при наличието на дълбоки гънки на кожата. Триенето и изпотяването, което е характерно за хората с наднормено тегло, също могат да отключат или да обострят проявите на псориазис.

Медикаменти

Някои лекарствени средства се определят като евентуални провокиращи фактори за поява на псориазис. Сред най-спряганите са:

• Някои бета-блокери, предписвани при лечение на високо кръвно налягане;
• Кортикостероиди за лечение на псориазис;
• Литий за лечение на психични усложнения;
• Хинидин – лекарствено средство за лечение на сърдечни аритмии;
• Индометацин за лечение на артрит;

Вирусни и бактериални инфекции

Хората с отслабена имунна система могат да развият тежка форма на псориазис.

Тютюнопушене и злоупотреба с алкохол

Според проучване тютюнопушенето увеличава риска от развитие на псориазис почти двойно като рискът е разделен равномерно сред двата пола, а прекомерната консумация на алкохол се свързва най-вече с псориазис при мъжете.

Програма Псоралек – всичко за псориазиса на едно място

Висококвалифицирани медицински лица са се посветили на една основна цел – всеобхватна и висококачествена грижа за всеки, който страда от псориазис. За да се постигне контрол над заболяването е необходимо да има достатъчно информираност относно неговите специфики, както и компетентна медицинска преценка според всеки индивидуален случай. Затова програма Псоралек осигурява целогодишно безплатни прегледи, консултации и училища за хора с псориазис или съмнение за такъв.

borola