Псориазисът има много сериозно влияние върху живота на страдащите. Въпреки, че не е животозастрашаващо заболяване той причинява редица смущения – тревоги, депресия, асоциалност и притеснения от собствения външен вид. Това допълнително засилва нуждата от успешно овладяване на псориазиса и нормализиране цялостното състояние на пациентите. Много от тях се насочват към най-крайните методи за лечение с техните рискове и странични ефекти, дори в случаи, когато това може да бъде избегнато.

Локалната терапия при псориазис вулгарис – безопасна и ефективна

Псориазис вулгарис е най-често срещаната форма на псориазис. Засяга тялото и скалпа и се проявява с образуване на кожни плаки. Те са червени и задебелени, поради усилената пролиферация на епидермалните клетки и протичащите възпалителни процеси. Тежестта на заболяването варира при отделните пациенти като е различен и периодът, в който съществуват плаките.

Локалната терапия с продукти за мазане директно върху кожата е основен и най-безопасен избор за овладяване на случаите на лек до средно тежък псориазис. Този метод на лечение би трябвало да е първи избор и при по-тежките изяви на псориазис вулгарис, най-вече заради високия си профил на безопасност. Около 80% от регистрираните случаи на псориазис може да се овладеят успешно с методите на тази терапия. Освен това локално действащи продукти може да се прилагат и като съпътстващо лечение при фототерапия или при биологично лечение, защото могат значително да удължат периодите на ремисия и отсъствие на псориатични плаки.

Успешният избор на продукт за локално лечение на псориазис вулгарис

Изборът на повечето специалисти е свързан с продукти, комбиниращи кортикостероид с калципотриол (аналог на витамин Д). Научните данни сочат, че комбинирните дерматологични препарати са много по-ефективни и безопасни от тези, съдържащи само единия продукт.

С комбинирането на кортикостероид и калципотриол се постига бързо повлияване на симптомите (фазата на изчистване на плаките трае около 8 седмици). Освен това двете активни съставки успоредно допълват действието си. Кортикостероидите успяват да намалят възпалението в засегнатите участъци, но разрушават колагена на кожата и водят до атрофирането й. Именно успоредното действие на калципотриола поддържа структурата на колагена и предпазва от атрофия на кожата. Точно това прави продуктите за локално лечение много подходящи като първи избор за лечение на псориазис вулгарис. Пътят към успешното овладяване проявите на това коварно заболяване минава през строгото придържане към предписанията за прилагане на локално действащите продукти.

borola