Движение при псориазис – то е важно, за да поддържате не само тялото си външно, но и вътрешно. Редовните упражнения и спорт могат да имат огромен принос за облекчаване на вашите симптоми при хронични, възпалителни заболявания като псориазис. И в този ред на мисли – ще ви дадем няколко важни причини, поради което е добре да ги практикувате:

  • Вашите стави се поддържат, изграждайки добра мускулатура
  • Намалявате телесното си тегло, облекчавайки натиска върху ставите
  • Редуцирате стреса и това ще повлияе на имунната ви система
  • Предотвратявате сърдечно-съдови заболявания
  • Доказано е, че упражненията имат противовъзпалителен ефект

Движение при псориазис – кой спорт да избера?

Сигурно се чудите кой спорт е подходящ при хора, страдащи от псориазис и псориатичен артрит? В допълнение към вашите лични предпочитания, това зависи и от текущата активност на заболяването. Движението, преди всичко трябва да е полезно и приятно, и при никакви обстоятелства не трябва да ви причинява дискомфорт или болка.

Дори и да имате наистина сериозни пристъпи, това не е повод да се откажете напълно от упражненията. Например, ревматолозите препоръчват тренировъчна терапия във вода за пациентите с псориатичен артрит, ако ставите им са много възпалени, както и болезнени. Пациентите с псориазис обикновено се съветват от дерматолозите да избягват изморителни упражнения, ако страдат от тежки обостряния на заболяването. Ние препоръчваме йога или подобни по-спокойни спортове.

И въпреки всичко – не забравяйте, движението при псориазис трябва да е безопасно!

Ако се чувствате в добра форма, дори и да страдате от псориатичен артрит или псориазис, с необходимата предпазливост може да тренирате всички спортове, стига те да не ви причиняват болка. Това може да бъде бадминтон, например. С течение на времето ще опознавате тялото си по-добре и ще разберете кое е добре за него, и кое – не.

Движение при псориазис – интересни идеи за всеки ден

Понякога, дори и малките корекции водят до големи постижения. В следващите редове ще откриете няколко съвета, които ще внесат настроение в живота ви, дори ако имате псориазис или псориатичен артрит:

  • Карайте велосипед до работа
  • Излезте на разходка през обедната почивка
  • Изберете стълби, вместо ескалатор или асансьор
  • Отидете до магазина пеш

Движение при псориазис – нека то бъде достатъчно

Движението, както и упражненията помагат за намаляване на стреса, който както знаете е отключващ фактор за псориазис. Като цяло, всички спортове с по-бавни движения са подходящи. С течение на времето, вие ще подобрите подвижността на ставите си, ще намалите болката и оставите стреса зад гърба си.

  • Скандинавско ходене – укрепва физическата форма и мускулната сила. Подходящо е за хора с умерена издръжливост, а също намалява и стреса, имайки успокояващ ефект върху ума и тялото.
  • Йога – укрепва мускулите, подобрява стойката и намалява напрежението. Упражненията също могат да ви помогнат да обедините отново ума и тялото си в едно.
  • Туризъм – подобрявате физическото си състояние и сте на чист въздух сред природата. За мнозина, походите в интересни местности са идеални за бягство от ежедневния стрес.
  • Медитация – мирът и спокойствието, от които имате нужда. Ще изчистите главата си от излишните мисли и ще си починете.

Това бяха част от нашите интересни предложения за разнообразно движение при псориазис.

Бъдете активни и ни се доверете

Представяме ви програма Псоралек, която е единствена по рода си в България. Събрала е в себе си знания, умения и опита на дерматолози, които са в пълна готовност да окажат съдействие на вас или вашите близки, страдащи от псориазис. С всичко това – те ще повишат осведомеността за кожното заболяване и ще дадат стимула, който е необходим на всеки за един по-качествен живот!

Програмата предлага цялостна и сигурна грижа за засегнатите – лечение, съвети, препоръки и емоционална подкрепа.

Предоставя също така възможност за напълно безплатни онлайн консултации и прегледи при специалисти.

За допълнителна информация, може да ни потърсите още сега на contact@psoralek.com.

borola