Хората с псориазис намират значително подобрение на състоянието при спазване на подходяща диета. Как помага здравословното хранене и какви храни да включите в режима си, прочетете в текущата статия.

Как да наложим контрол над псориазиса?

Кожните заболявания са сред най-неприятните от естетична гледна точка, тъй като в някои случаи е трудно да се овладеят проявите им. Лидер сред тях е псориазисът, който засяга на практика цялото тяло. Неговите кожни изяви значително понижават самочувствието и качеството на живот на засегнатите.

Контрол над псориазиса е възможен! Според специалистите, има два основни метода, с които се облекчават значително атаките на псориазис – диета и емоционално спокойствие. Намаляването на стреса доказано води и до намаляване остротата на псориазисните прояви. От своя страна, диетата при псориазис е средство, с което може успешно да се елиминират продуктите, обострящи кожните смущения.

При псориазис – диета, насочена към детоксикация на организма

Псориазис все още се разглежда като заболяване, чието излекуване не е възможно напълно. Съществуват обаче методи, които може значително да облекчат неговите прояви. Това, с което засегнатите от псориазис могат да си помогнат, е избягване на определени храни и продукти. Консумацията на неподходящи храни затруднява функциите на черния дроб и това е причината те да не присъстват в здравословната диета при псориазис. Счита се, че претоварването на черния дроб и натрупването на токсини и отпадни продукти в тялото засилват атаките на псориазиса.

Хранителният режим при псориазис трябва да включва растителни масла, млечни продукти и зеленчуци. Полезните видове месо при хора, засегнати от псориазис са рибата, крехкото пилешко и агнешко. Месото не бива да се комбинира с храни на основата на нишесте. Трябва да се избягват пушените или печените меса, богато осолени и подправени.

Кои са полезните храни при псориазис?

На хората с псориазис се препоръчва консумацията на храни и продукти, които се приготвят бързо, осигуряват витамини, лесноусвоими хранителни вещества и антиоксиданти. Те са важни за понижаване на оксидативния стрес, който доказано влошава псориазиса.

Плодове и зеленчуци

Пресните и сурови плодове и зеленчуци трябва да съставляват около 80% от хранителния прием. Много важна е чистотата на продуктите – не трябва да бъдат третирани с хербициди, пестициди и да не съдържат консерванти и оцветители. Подобни съединения, наред с всички останали последствия, водят и до обостряне на псориазиса.

Кисело мляко

Макар и високопротеинов продукт, каквито по принцип е добре да се избягват от хората с псориазис, киселото мляко е полезно. То е богато на полезни бактерии, допълващи състава на естествената чревна микрофлора. Това подпомага дейността на червата, допринасяйки за намаляването на инфекциозните процеси в организма, които засилват атаките на псориазиса.

Месо

От месата се препоръчват бялото пилешко месо. По-мазните риби (богати на омега-3 мастни киселини) като скумрия и сьомга, също са сред полезните за консумация храни.
Като цяло се препоръчва насочване към нискокалорична диета, особено в период на обострен псориазис. Той се повлиява добре от намаляването на теглото, особено при пациенти с наднормено тегло.

Един режим на хранене, известен под името „безглутенова диета“, показва изключително добри резултати при спазване от хора с псориазис

Особености на безглутеновата диета при псориазис

Според нови проучвания, около 25% от хората с псориазис са чувствителни към глутен. Това е протеин, който основно се съдържа в зърнените храни – жито, ръж, ечемик и всичките им производни продукти. Като основни източници на глутен сред масово ползваните храни се посочват хляб, паста, крекери. Глутен се ползва и в производството и обработката на още много продукти като меса, соев сос, сладолед, готови салатни дресинги.

Все още няма доказана връзка между приема на съдържащи глутен храни и обостряне на псориазиса. Въпреки това, при много хора с псориазис се наблюдава значително подобряване на състоянието при подлагане на безглутенова диета.

Наблюдавани са редица примери как редуциране на теглото и избягване на храни, обострящи възпалителните процеси, носи облекчение на псориазисните прояви. Консултиране с лекар би могло да насочи страдащите от псориазис към подходящия за тях хранителен режим.

Специализирани съвети за повлияване на псориазис

Изброените зависимости са плод на редица наблюдения, сочещи колко важно е рационалното хранене при хората с псориазис. Комбинирането на диетата с назначени терапевтични методи, може в много голяма степен да допринесе за успешното овладяване на заболяването.

Ние, екипът на програма Псоралек, сме събрали специализирана информация за заболяването и методите за повлияване на неговите прояви. На сайта на програмата ще получите професионални съвети от нашите специалисти, които ще отговорят на здравните ви въпроси. Това е възможно посредством платформа за онлайн консултация, която да използвате на интернет страницата ни. С това не свършват начините да се свържете с нашите специалисти. Запазете час за безплатен преглед в консултативните центрове в цялата страна. При преглед на индивидуалното ви състояние, ще получите адекватни съвети за контрол над кожното заболяване. Следете редовно графиците, обновявани периодично на страницата на програма Псоралек, за да запазите своя час за преглед напълно безплатно.

borola