Проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA), показва, че хората с псориазис, които имат проблем и с килограмите, могат значително да подобрят състоянието на кожата си, като отслабнат. Разберете повече за изследването в следващите редове!

Как учените установяват, че поддържането на теглото в нормални граници се отразява благотворно на страдащите от псориазис?

Новото изследване потвърждава резултатите от предишни изследвания, според които наднорменото тегло е рисков фактор за развитие на псориазис. Според авторите на проучването взаимовръзката между двете състояние се дължи на факта, че вероятните механизми, които ги обуславят, са свързани със системно възпаление. „На теория натрупването на мазнини в организма причинява проинфламаторно състояние, което може да провокира или да влоши кожните прояви на псориазис“, разкриват учените. Те обаче задълбочават темата, като проверяват какво влияние оказва загубата на излишните килограми върху симптомите на псориазис. За целта провеждат проспективен тип проучване, обхващащо 60 възрастни пациенти, които страдат от псориазис и са с наднормено тегло. Доброволците са разделени на случаен принцип на две групи. Едната група е подложена на нискокалорична диета за период на 16 седмици, а при другата няма промяна в хранителния режим. В края на експеримента участниците, които спазвали нискокалоричен режим на хранене, загубили средно по 15,8 кг от теглото си. Учените изследват състоянието на кожата им, като използват PASI–индекс, специален показател за определяне тежестта на псориазис. Освен това с помощта на дерматологичния индекс за качеството на живот (DLQI) определят до каква степен кожното заболяване с хронично-рецидивиращ ход повлиява психическото състояние на участниците. Анализът на резултатите от проучването нееднозначно показва, че при доброволците с псориазис, които са успели да редуцират теглото си, е настъпило значително подобрение във физическото и психическото им състояние. Такова подобрение не е наблюдавано при хората, които не променили хранителните си навици. Това дава основание учените да мислят, че поддържането на теглото в нормални граници при хората с псориазис спомага за овладяване на симптомите и удължаване периода на ремисия на упоритото кожно заболяване.

Още нови методи в борбата срещу псориазис

Ние от екипа на програма Псоралек приканваме хората, които са засегнати от псориазис и търсят адекватно лечение, да посетят нашия интерактивен сайт. Там на базата на последните научни изследвания представяме новостите в терапията на упоритото кожно заболяване. Освен това на достъпен език даваме компетентна и актуална здравна информация и насочваме потърпевшите към общите стратегии за активен начин на живот. Предлагаме също безплатни прегледи и онлайн консултации. Желаещите да се възползват могат лесно да го направят, като си запишат час на посочените телефони съгласно предварително установения график или се регистрират чрез контактната форма на сайта.

borola