Употребата на предпазни маски за лице е сред най-сигурните методи за ограничаване разпространението на Ковид-19, но при хората с псориазис те може да предизвикат обостряне на заболяването. В следващите редове споделяме полезни препоръки, които ще предпазят деликатната кожа на лицето от раздразнение.

Защо маските за лице предизвикват пристъпи на обостряне при псориазис?

Част от предпазните средства за лице са изработени от груби материали, които предизвикват кожно раздразнение при досег с нежната дерма. При хората с псориазис триенето при носене на маска е възможно да доведе до реакция, при която се развиват нови лезии върху здрав кожен участък. Това явление се нарича още феномен на Кьобнер. Към момента конкретната причина за този феномен не е напълно изяснена, но учените предполагат, че нараняването на кожата задейства реакция на имунната система, която провокира образуването на нови лезии.

Как да защитим кожата с псориазис при носене на предпазни маски?

  • Изберете подходяща маска
  • Спазвайте отлична хигиена
  • Овлажнявайте редовно кожата

Първата стъпка, за да предпазите псориатичната кожа от раздразнение и поява на нови лезии, е да заложите на подходяща маска. Най-добрият вариант е да заложите на такава от естествен плат като памук. Тази дишаща материя е по-щадяща към чувствителната кожа и предотвратява спарване, за разлика от найлона и полиестера. Другата препоръка е да носите маска, която не приляга прекалено плътно към кожата. Моделите N95 предлагат оптимална защита срещу Ковид-19, но е възможно да раздразнят деликатната дерма. По-подходяща разновидност за хората с псориазис е моделът KN95 или трипластови хирургични маски, които не прилепват толкова плътно. Също така експертите препоръчват да внимавате с маските, които се поставят зад ушите, защото ластиците създават триене при продължително носене. Това е предпоставка за поява на нови лезии в тази деликатна зона или обостряне на вече съществуващите плаки. По-безопасна алтернатива са маските с връзки или ластик, който минава зад главата.

Преди поставяне на предпазна маска за лице е добре да измиете ръцете си с топла вода и сапун. Така ще предпазите кожата от инфектиране. Ако използвате дезинфектант, се уверете, че той не съдържа агресивни съставки, които дразнят псориатичната кожа. От хигиенична гледна точка е много важно да подменяте маските за еднократна употреба след всяко носене. Тези, които са изработени от плат, трябва да се перат ежедневно спрямо указанията на етикета. Използвайте същите перилни препарати, с които третирате дрехите и сте уверени, че не дразнят псориатичната кожа.

Ежедневното носене на маска с часове може да доведе до дехидратация на кожата на лицето. Затова е важно педи да поставите предпазното средство да нанасяте висококачествен овлажняващ продукт (напр. Липобаза), който създава защитна бариера между дермата и маската. Не забравяйте да използвате и хидратиращ балсам за устни. В края на деня, когато сваляте маската също се препоръчва да нанесете овлажнител, който да успокои раздразнената кожа.

Още полезна информация за псориазис ще откриете на…

Интерактивния сайт на програма Псоралекwww.psoralek.com. Платформата е единствена по рода си у нас и е създадена с ясна кауза – да създаде работеща система за контрол на кожното заболяване. За целта обединява знанията и опита на висококвалифицирани дерматолози, експерти от фармацевтичната индустрия и пациенти от цялата страна. Само на един клик разстояние от вас ще откриете всичко, което е полезно да знаете за псориазиса и практически съвети за живот без страдание.

borola