Псориазис и слънце – комбинацията, за която трябва да знаем повече подробности. През лятото, хората се чувстват по-щастливи и това не е изненада, защото слънчевите лъчи стимулират производството на хормона серотонин в тялото. А, знаете ли, че слънцето има много положителни ефекти върху псориазиса?

Псориазис и слънце – комбинацията възможна

Например, UV-B светлината има противовъзпалителен ефект и насърчава процеса на оздравяване на кожата. Една от причините за това е, че излагането на слънце превръща провитамин D във витамин D3 в кожата, който пък играе важна роля в имунната защита на организма.

Въпреки това, твърде дългото стоене под слънчевите лъчи може да увреди кожата ви. Потта може да я раздразни, изсуши и напука. А, какво може да направите по въпроса с псориазиса и слънцето? Ще разберете в нашето ръководство за здрава кожа!

Псориазис и слънце – не излизайте без слънцезащита!

Това се отнася особено много за хората с псориазис. Поради заболяването, те често имат свръхчувствителна кожа, която изисква специална слънцезащита. Разберете от вашия лекар кои са подходящите продукти за вас. По правило, слънцезащитният продукт трябва да има слънцезащитен фактор най-малко 30 SPF, но колкото по-висок е, толкова по-добре. Нанасяйте поне 30 минути преди излагане на слънце.

Псориазис и слънце, и море – плувайте повече!

Плуването в морска вода, особено такава с по-високо съдържание на сол и различни минерали, има благоприятен ефект върху кожата. Освен това, водата омекотява кожата и люспичките се отделят по-лесно. Алтернативата на морската вода са езера и открити басейни. Въпреки това, имайте предвид, че хлорираната вода премахва влагата от кожата и може да я раздразни. А, що се отнася до езерата – то добре е да проучите нейното качество предварително. След прохладно освежаване, подхранете кожата с подходящ емолиент като Липобаза, за да осигурите необходимата влага, която водата е отнела.

Псориазис и слънце – съобразете грижата за кожата със сезона!

Хората, страдащи от псориазис често имат суха кожа и тя се нуждае от много овлажняване. В горещите летни дни е препоръчително да използвате не толкова мазни продукти за грижа през деня. Заради топлината може да се сдобиете с мазен филм върху кожата си, което улеснява нейното възпаление.

Псориазис и слънце – стойте далеч от изкуствените материи!

Топлината и потта могат да причинят, както и влошат сърбежа и дразненето на кожата, тъй като синтетичните влакна почти не абсорбират потта. Вместо това, обличайте се с ефирни летни дрехи от леки материи, особено когато температурите са високи. Идеалните варианти за това са памук, лен, коприна и вискоза.

Псориазис и слънце – при пътуване, не забравяйте да вземете всичко необходимо!

Дори и да сте на почивка, грижата за кожата не трябва да се пренебрегва. Ето защо е важно да вземете всичко необходимо откъм лична грижа и лекарства в багажа. Чувствителната и раздразнена кожа може да реагира на нови продукти, а в много ваканционни курорти надали ще намерите тези, които сте свикнали да използвате. А, лечението с медикаменти трябва да продължи и по време на пътуване или почивка, без да се прекъсва, освен с изрично позволение на лекуващия ви лекар.

Научете още достоверна информация за псориазис

Представяме ви програма Псоралек – събрала в себе си знанията и уменията на едни от най-добрите дерматолози в България. Всеки от тях е тук с мисията да ви окаже пълно съдействие – ако вие или ваш близък страда от псориазис. Благодарение на своя опит, специалистите ще повишат вашата осведоменост за това кожно заболяване и ще ви дадат подкрепата, от която се нуждаете – за един по-лесен и пълноценен начин на живот.

Програмата предлага цялостна висококачествена грижа на засегнатите от лечение, съвети до препоръки. Имате възможност, също така да заявите онлайн консултация – напълно безплатно!

А, ако имате нужда от допълнителна информация за предлаганите услуги, може да се свържете с нас чрез електронната ни поща contact@psoralek.com.

borola