Много хора, дори и засегнатите от псориазис, не са съвсем запознати какво представлява кожното заболяване. Около него се носи често невярна информация, която може да обърка хората с псориазис и близките им. За да разсеем съмненията около това какво е и какво не е псориазисът, подготвихме информация, която да внесе яснота по важната тема.

Пет неща, които ни помагат да разберем какво представлява псориазис

Псориазисът е хронично заболяване на кожата

Докато точната причина за поява на псориазис не е изяснена, се счита, че заболяването има автоимунна природа. За развитието му са виновни и гените, тъй като е установена и наследствена предразположеност към заболяването. Към другите отключващи псориазиса фактори спадат злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, силен стрес, употреба на някои медикаменти. Хормоналните промени през пубертета или при бременност също могат да окажат влияние за развитие на кожното заболяване.

Псориазисът не е заразен

Естеството на заболяването изключва изцяло заразяване с него по какъвто и да е начин. Докато медицината работи усилено в търсене на отговори на многото въпроси, свързани с псориазиса, едно е сигурно – той не е заразно заболяване!

Изявите на псориазис могат да бъдат провокирани от редица фактори

Хората с псориазис преминават през периоди на обостряне и ремисия. Това значи, че изявите на псориазис могат да бъдат провокирани от определени дразнители. Такива се явяват ниските температури, прекомерното излагане на слънце, кожни инфекции и наранявания, някои храни. За това е от огромно значение да сме добре информирани относно заболяването и да знаем кои потенциални обострящи фактори да избягваме.

Облекчаването на проявите на псориазис е възможно

Псориазисът все още не може да бъде излекуван напълно. Съществуват различни практики, които са с доказан ефект за облекчаване на състоянието на кожата и постигане на продължителна ремисия. Такива са фототерапията и таласотерапията, промени в диетата, използване на висококачествени емолиенти (Липобаза и Нанобаза), преустановяване на вредните навици.

Хората с псориазис могат да живеят пълноценен живот

Несъмнено псориазисът променя начина на живот на хората, засегнати от него. Това, което хората с псориазис е необходимо да знаят, е че могат да получат подкрепа и колкото по-добре информирани са, толкова по-умело ще подобрят начина си на живот. Все повече нови методи за контрол се разработват и все по-голяма става обществената гласност относно заболяването.

В тази област работи и програма Псоралек. Тя е създадена с усилията на редица видни специалисти в помощ на хората с псориазис. Програма Псоралек следва няколко важни направления за подобряване на живота на засегнатите от кожното заболяване. Псоралек разполага с екип от специалисти, които провеждат безплатни прегледи, консултации и училища за псориазис с цел по-добра информираност. Интернет платформата на Псоралек осигурява достъп до разнообразна и качествена информация по всички теми, свързани с псориазиса. Не се колебайте да я посещавате редовно като следите публикациите и регулярно обновяваните новини и графици за дерматологични прегледи.

borola