От псориазис на ноктите страдат около 50% от хората с псориазис. Основният процент от потърпевшите е сред пациентите с псориатичен артрит – близо 80%. Голямото разпространение на заболяването, което може да засегне както ноктите на ръцете, така и тези на краката, логично ни кара да му обърнем дължимото внимание. В настоящата статия ще се фокусираме върху начините за естественото му овладяване, които могат да се използват като допълнение към основната терапия, за да подпомогнат лечението.

Натурални решения при псориазис на ноктите

Вани с английска сол

Английската или епсомовата сол е популярното наименование на магнезиевия сулфат. Това химическо съединение притежава редица лечебни свойства и е сред най-надеждните помощници в борбата срещу заболявания на кожата и на ноктите. Хората с псориазис на ноктите могат да се възползват от целебните му качества, като редовно си правят солни вани. За целта трябва да прибавят две супени лъжици английска сол към леген с хладка вода. След като престоят 20-30 минути в така приготвения разтвор, засегнатите участъци се подсушават с чиста кърпа. Процедурата завършва с нанасяне на хидратанти и емолиенти като Липобаза и Нанобаза върху кожата около ноктите, която често също е поразена. Регулярното изпълнение на тази своеобразна спа процедура спомага за отстраняване на мъртвия слой кожни клетки на ръцете и стъпалата и за преодоляване на сърбежа – един от най-мъчителните симптоми на псориазис.

Масло от Арника

Благодарение на силно изявените си противовъзпалителни и антибактериални качества маслото от Арника може да предотврати влошаване на състоянието на хората с псориазис на ноктите и значително да подобри вида на ноктите им. За да се насладят на ползите му, засегнатите трябва да го нанесат добре с помощта на памук или марля върху нокътната плочка, докато попие напълно.

Прием на витамин D

Поради способността си да предотвратява разпространението на инфекции „слънчевият витамин“ се използва успешно при овладяване на псориазис на ноктите. Ето защо е препоръчително да се набавя в по-големи дози. Освен чрез умерено излагане на слънчева светлина това може да се случи и чрез приема на храни, богати на витамин D като яйца, масло и телешки черен дроб. За постигане на оптимален ефект е добре успоредно с промените в хранителния режим върху ноктите ежедневно да се нанася крем, обогатен с витамин D.

Още стратегии и полезна информация за овладяване на псориазис на ноктите

Ние от екипа на програма Псоралек напомняме на засегнатите, че повече методите за справяне с псориазис на ноктите могат да открият на нашия интерактивен сайт. Там регулярно се публикуват нови теми, свързани с общите стратегии за активен и здравословен начин на живот без страдание. Освен с чисто практически знания, потърпевшите могат да се сдобият с компетентна и актуална информация за тази форма на кожното заболяване с хронично-рецидивиращ ход, подкрепена с достоверни научни данни. Всички въпроси, които ги вълнуват относно състоянието им, пък могат да зададат по време на безплатните прегледи, училища за псориазис и онлайн консултации, организирани от нашите висококвалифицирани специалисти.

borola