Псориазис – как започва всичко?

Псориазисът е автоимунно заболяване, което се проявява със зачервяване на кожата, появя на сребристо-бели люспи, сърбеж и т.н.

Псориазис – тютюнопушене – каква е връзката?

Съществуват редица доказателства за това как съдържащите се токсини в цигарения дим влияят на имунната система и предразполагат към развитие на автоимунни заболявания, каквото е псориазисът. Специалисти от Харвадското медицинско училище в Бостън периодично проверявали здравословното състояние на няколко хиляди души, участващи в изследване. Наблюденията, продължили повече от 10 години, свързват значителна част от случаите на заболяване с псориазис с тютюнопушенето. Дори при бившите пушачи рискът от псориазис се запазва в продължение на 20 години след отказване на вредния навик. Рискът е с 37% по-висок при бившите пушачи и с 78% по-висок при тези, които все още продължават да пушат. Освен това пасивните пушачи също са с повишен риск от дерматологичното заболяване. „Пушенето води до намаляване на имунитета на организма като цяло, това се отразява и на състоянието на кожата“, подчертава ръководителят на изследването д-р Хайон Чой.

Псориазис – по-висок риск от диабет и хипертония

Анализирайки данните, учените стигат до извода, че при хората, страдащи от псориазис, рискът от развитие на захарен диабет е много по-висок. Те смятат, че възпалението на кожата води до повишаване на кръвното налягане и предизвиква резистентност към инсулина, която предшества диабета. В продължение на няколко години псориазис е регистриран при близо 2000 души от участниците в експеримента. При тях с 63% повече е диагностициран захарен диабет. За тази група рискът от хипертония е с 17% по-висок в сравнение с тези, които не страдат от псориазис. Тези показатели остават непроменени при отчитане на различното тегло, възрастта и наличието на вредни навици, каквото е тютюнопушенето. Според тях псориазисът е по-скоро системно, а не просто кожно заболяване.

Псориазис – лечение

За успешно лечение на псориазис в инвертната му форма се изисква внимателна преценка на лекуващия лекар, като основната клинична практика включва назначаване на лечение с локално действащи продукти. Различните клинични проучвания доказват ефективността на дерматологичните продукти, в чийто състав присъства комбинацията на калципотриол и бетаметазон. Лекарите са на мнение, че те са подходящи средства за локална терапия при лек до умерен псориазис. За допълнителна информация може да изпратите вашите запитвания към нашите квалифицирани специалисти от програма Псоралек.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola