Упоритият псориазис през пролетта се подобрява. Въпреки това засегнатите трябва да продължат да полагат подходящи грижи за кожата, съобразени със сезона. Само това е начинът да постигнат още по-добър контрол върху кожното заболяване.

Препоръки за по-добър контрол на псориазис през пролетта

Овлажняване на кожата

Със затоплянето на времето трябва да се положат повече услия в посока хидратиране на псориатичната кожа. Тук на помощ идват хидратантите и емолиентите като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Тези продукти са предназначени за дълбоко и интензивно насищане с влага на кожните клетки. Внимателно подбраните им съставки задълго запазват влагата в кожата, успокояват и премахват неприятното чувство на опънатост. За постигане на оптимален ефект се препоръчва да се нанасят върху леко влажна кожа непосредствено след къпане.

Умерени слънчеви бани за още по-добър контрол на псориазис през пролетта

Пролетното слънце може да допринесе за подобряване вида и състоянието на псориатичната кожа само, когато засегнатите се излагат умерено под лъчите му. В допълнение е необходимо върху открите части от тялото да се нанася подходящ слънцезащитен продукт с висок фактор, който не предизвиква сърбеж и дразнене.

Извънредно голямо внимание при приема на определени медикаменти

Изисква се повишено внимание при приема на някои лекарствени средства. Препоръката важи с особена сила за медикамените, които повишават чувствителността към слънчева светлина. Желателно е да се посети лекуващият лекар и да се направи замяна на въпросните фотосенсибилизиращи лекарства.

Борба с пролетните алергии

С идването на пролетта се отключват много алергии. С оглед на това е препоръчително хората с псориазис, които са алергични, да приемат противоалергични средства. Те предотвратяват появата на алергична реакция и не позволяват състоянието на кожата да се влоши.

Предотвратяване на ухапвания от насекоми

Със затоплянето на времето насекомите се активират. Хората с псориазис трябва да се предпазят от ухапвания и ужилвания, тъй като те могат да възпалят деликатната им кожа. За целта могат да използват подходящи репеленти и да носят дълги панталони и закрити блузи.

Още изпитани съвети за по-добър контрол на псориазис през пролетта

Още полезни съвети за овладяване на псориазис през пролетта хората с псориазис могат да намерят в страницата на програма Псоралек – www.psoralek.com. Сайтът няма аналог у нас. Освен работещи стратегии за активен живот без страдание, заинтересованите ще открият актуална и проверена информация за кожното заболяване. При желание могат да се възползват напълно безплатно от онлайн консултация с доказан специалист дерматолог. Програма Псоралек периодично организира и безплатни училища за хора с псориазис или съмнение за такъв. Времето и мястото на провеждането им се обявява на страницата на Програмата.

borola