Докато все още не са изяснени реалните причини за заболяването псориазис, съществуват такива, за които е установено, че провокират кожните прояви. В тази публикация ще научите кои са рисковите фактори за обостряне на псориазис.

Периодите на обостряне на псориазис могат да се контролират успешно, ако се положат усилия за определяне на причините, влошаващи кожните прояви

Псориазис е хронично възпалително кожно заболяване. Изразява се с патологично ускорена пролиферация на епителните клетки и поява на кожни лезии на различни места по тялото. Много могат да са факторите, които провокират изявата на псориазис и конкретна причина все още не е посочена. Тези фактори в различна степен повлияват засегнатите, но са установени няколко от тях, които се считат за универсални. Към тези фактори, хората с псориазис е необходимо да се отнасят с повишено внимание.

Стресът е един от най-честите фактори, провокиращи изявите на псориазис

Най-общо, стресът кара тялото да заеме отбранителна позиция. То реагира с производството на химични съединения, действащи като сигнали, които предизвикват възпалителни реакции. Това води до активиране или обостряне на псориазиса. Отдавайте се на процедури, понижаващи стреса като физически упражнения, йога, масажи, релаксиращи техники и хобита, които ви отпускат, и на които се наслаждавате. Те ще спомогнат за снемане стреса и ще подпомогнат затихването на псориазисните прояви.

Когато времето е студено и сухо, състоянието на страдащите от псориазис се влошава и изявите му зачестяват

Състоянието на кожата обикновено се подобрява през лятото и се влошава през студените месеци. Как да се справите? Използвайте овлажняващи козметични продукти, овлажнителят за въздух вкъщи също ще е от полза. Липсата на слънце и мрачното време през зимата може да компенсирате с подлагане на фототерапевтични процедури.

Някои медикаменти също обострят псориазиса

Такова действие се наблюдава като страничен ефект на медикаменти, приемани при хипертония, психически разстройства и др. състояния. Какво може да направите? Задължително трябва да уведомите лекуващия си лекар за негативното им влияние върху псориазиса. Целта е избягване предписването на лекарства, намаляване на дозата им или търсенето на заместители, които не вредят.

Травми по кожата като причини за обостряне на псориазис

При много хора с псориазис, нови плаки се появяват в кожни участъци, претърпели травма или нараняване. Тази закономерност се обяснява с т.н. Феномен на Кьобнер. Проучвания при пациенти с псориазис откриват данни за Кьобнер феномен между 24 и 51% от пациентите. След експериментални стимули се наблюдава Кьобнер феномен в 40 до 92% от пациентите с анамнеза за Кьобнер или тежък генерализиран псориазис.

Междувременно са описани огромен брой фактори, които могат да предизвикат Кьобнер феномен. Сред тях са убождания при акупунктура, ваксиниране, одраскване, ухапване от насекоми и други животни, изгаряния – термични, химични и електрохирургични. Наблюдава се и при контузии, охлузвания, порязвания, хирургични интервенции, татуировки, иритативен и алергичен контактен дерматит, фототоксичен дерматит, ултравиолетово облъчване и радиоактивност. Рисков фактор са и кожни заболявания като акне, херпес зостер и много други.

Връзка между татуирането и проявите на псориазис

Въпреки широкото разпространение на татуировките напоследък, има много малко случаи на псориазисна изява, провокирана от поставена татуировка. Връзката между двата фактора е все още недоказана и силно дискусионна. Специалистите посочват, че появата на псориазисна лезия се наблюдава при татуирани хора, които са били предварително предразположени към псориазисни изяви, било то наследствено или индивидуално. При тях заболяването не се е било проявило и татуировката просто е провокирала отключването на естественото протичане на псориазиса. Автоимунният характер на псориазиса предполага вероятност от развитието му като имунен отговор към мастилото на татуировката. За подобна връзка обаче, още няма достатъчно събрани данни за оформяне на заключение.

Силно препоръчително е изясняването на личната предразположеност към псориазис на всеки, решил да се татуира. Специалистите отбелязват, че у необременени хора няма как поставянето на татуировка да се разглежда като риск за развитие на псориазис.

Някои инфекциозни състояния са доказани причини за проявления на псориазис

Стрептококови инфекции на гърлото, сливиците, бронхит или ушни възпаления са считани за провокиращи фактори за засилване на псориазисните симптоми. Как да се справите? Единственият вариант е хората с псориазис да подхождат по-отговорно към инфекциозни състояния. Те обикновено се появяват успоредно с изява на псориазис. Силният имунитет осигурява успешна превенция и на двете състояния.

Тютюнопушенето и алкохола влошават псориазиса

За тях също е известно, че обострят псориазиса. В много случаи употребата им може да затрудни контрола над проявите му и да компрометира лечението. Ограничете тютюнопушенето и употребата на алкохол и се старайте да водите здравословен начин за живот. Тези промени със сигурност ще допринесат за доброто ви здраве и намаляване на дискомфорта, причинен от кожното заболяване.

borola