Макар псориазис да е заболяване, от което страдат предимно възрастните хора, малките деца също не са застраховани от появата му. Разберете на какво се дължи развитието му, кои са най-честите форми на псориазис в детска възраст, как да се овладеят симптомите и по какъв начин да се преодолеят емоционалните проблеми, произтичащи от кожното страдание.

Какво провокира развитието на псориазис при децата?

Провокиращите фактори на псориазис при малчуганите са много и различни. Обикновено дерматолозите свързват появата му с генетична предразположеност. Фактът, обаче че едва 10% от родителите, предават кожното заболяване на наследниците си, ги кара да търсят и други възможни причини за появата му. Откриват ги в лицето на изживян силен стрес и прекарано остро инфекциозно (бактериално или вирусно) заболяване през детството, както и в увреждане на целостта на кожата (травми).

Кои са най-честите видове псориазис в детска възраст?

Характерно за псориазиса при най-малките е, че той се проявява в най-разнообразни форми. В зависимост от клиничната изява дерматолозите разграничат следните видове – плакатен, капковиден, постулозен, инвертен и еритродермичен псориазис.

Как се овладяват симптомите на псориазис при малчуганите?

След като се установи от коя форма на псориазис страда малкият пациент, специалистите му назначават адекватно лечение. Определят го в зависимост от тежестта на симптоматиката и индивидуалните особености на малчугана. По правило избират възможно най-щадящата терапия и само в крайни случаи прибягват до по-агресивни подходи. Обикновено леките симптомите се повлияват добре от продукти за локално приложение и фототерапия. При умерена и тежка симптоматика биологичните средства са единственото възможно решение.

По какъв начин се преодоляват емоционалните последствия от псориазис при децата?

Типичните кожни лезии при псориазис, разположени на откритите части на тялото, могат да нанесат сериозен удар върху самочувствието на децата. Грижа на родителите е да не позволят на засегнатите деца да изпаднат в емоционален дисбаланс. Специалистите ги съветват да отделят нужното време, за да създадат положителна нагласа на малчуганите и да им обяснят, че трябва да се приемат такива, каквито са. Ако успеят да го сторят, мъниците ще постигнат вътрешен мир и ще са неподвластни на опитите на недоброжелатели да ги уязвят.

Експертна грижа за децата с псориазис

В случай че родителите срещнат трудности при овладяване на физическите и емоционални последствия от псориазис при малчуганите, те винаги могат да разчитат на висококвалифицирания екип на програма Псоралек. Нашите доказали се специалисти са готови да осигурят всеобхватна грижа на засегнатото дете. Освен че ще дадат най-доброто от себе си, за да му помогнат да овладее трайно симптомите, те ще окажат емоционална подкрепа на него и семейството му. Така обхващайки всички аспекти на кожното заболяване, ще помогнат да мъника да се радва на безгрижно детство.

borola