Еритродермичен псориазис е една от най-тежките форми на кожното заболяване с хронично-рецидивиращ ход. Протича с появата на лезии по цялото тяло, придружени от парене, сърбеж и лющене на кожата. За щастие се среща изключително рядко. Статистиката сочи, че се отключва при едва 3% от страдащите от псориазис. Кои хора са най-застрашени от появата му, от какво е провокиран и как трайно да се овладеят симптомите ще узнаете в следващите редове.

Кои хора са предразположени към развитие на еритродермичен псориазис?

Най-уязвими за възникването на еритродермичен псориазис са хората с плакатна форма на псориазис. В изключително редки случаи той може да засегне хора, страдащи от друга форма на кожното заболяване.
Дерматолозите все още не разполагат с еднозначен отговор на въпроса какво провокира появата му. Като вероятни причини посочват тежко слънчево изгаряне, рязко спиране на лечение с кортикостероиди, прием на медикаменти, които обострят проявите на псориазис, злоупотреба с алкохол и хроничен стрес.

По какъв начин се овладяват симптомите на еритродермичен псориазис?

Тъй като еритродермичният псориазис крие огромен риск за здравето, още в първите дни от появата на симптомите се пристъпва към хоспитализация. В болничното заведение потърпевшият се настанява в стая, в която се поддържа оптимална влажност и температура на въздуха. За да се облекчат оплакванията, пациентът получава палиативни грижи (лечебни вани с етерични масла и нанасяне на емолиенти след баня) и системно лечение. Избягва се провеждането на фототерапия и употребата на калциеви инхибитори и перорални кортикостероиди. Макар да повлияват благоприятно различни форми на псориазис, при еритродермичния тип те водят единствено до влошаване на състоянието на пациентите. За сметка на това биологичните средства като TNF-α инхибиторите се прилагат успешно при лечението на еритродермичен псориазис. Разработени благодарение на новите биотехнологии, те се прицелват директно в имунните клетки, които предизвикват възпаление на кожата.

След овладяване на острите прояви на еритродермичен псориазис обикновено се преминава към поддържащо лечение. Потърпевшите периодично се наблюдават от дерматолог. По преценка на лекуващия лекар се предписват средства за намаляване на тревожността и подобряване качеството на съня.

Къде се предлага висококачествена грижа и адекватно лечение за хора с еритродермичен псориазис?

Висококвалифицираните специалисти от програма Псоралек приканват хората, които имат еритродермичен псориазис или съмнение за такъв, незабавно да се обърнат към тях за съдействие. Благодарение на своето солидно образование и богат професионален опит те ще им предоставят всеобхватни грижи, съобразени с индивидуалното състояние на пациента.

borola