Все повече научни доказателства в последните години показват, че физическата активност подобрява общото състояние на организма. Ползите от нея се разпростират дори по отношение овладяването на псориазис при жените. Ново изследване показва, че редовните физически натоварвания намаляват риска от псориазис сред представителките на нежния пол с поне 30%.

Връзка между псориазис и активния начин на живот при жените

Въпросната връзка се доказва от проучване, проведено под ръководството на професори по дерматология от Харвардския университет. То обхваща около 87 хиляди жени. Стартирано е през 1991 г., с участнички на възраст между 27 и 44 години. Състоянието им е проследявано периодично през няколко години за симптоми на псориазис. От всички участнички заболяването е установено само при около хиляда.

Жените били разпределени в 5 групи според степента на физическата им активност и без значение на възрастта. Значително редуциран риск от псориазис е установен единствено в групата на редовно спортуващите жени. Важно е да се отбележи, че като редовно спортуване се определят дейности, натоварващи подобаващо тялото. Повечето от жените, които по време на проучването не развили псориазис, седмично отделяли по около 2 часа за бягане или по 3 часа за други сериозни активности като плуване или тенис на корт.

Aктивен начин на живот – важен за емоционалното и физическото състояние на хората с псориазис

Получените резултати затвърждават една отдавна отчетена закономерност. Физическите натоварвания оказват благоприятен ефект върху заболявания, протичащи със системни възпалителни реакции. Сред тях попадат диабетът, коронарните артериални заболявания, а вече и псориазис като хронично възпалително кожно заболяване. Това откритие е още една причина за страдащите от псориазис жени да се адаптират към по-активен физически начин на живот. Той от една страна ще ги тонизира и ще подобри психо-емоционалното им състояние. От друга страна, ще допринесе за удължаване периода на ремисия на кожните прояви.

borola

borola