Псориазис е отдавна познато и добре проучено кожно заболяване, но въпросът за това доколко възможно е да се постигне пълен контрол над изявите на псориазис е все още актуален. А еднозначен и категоричен отговор е трудно да се даде. Причината за това се крие в силната зависимост на изявите на псориазис от множество и различни фактори.

Псориазис – причини

Псориазис е автоимунно заболяване, протичащо с периоди на обостряне и временно затишие (ремисия) на характерните кожни проблеми – зачервяване и лющене на кожата с образуване на различни по големина и дебелина кожни плаки. За развитието на псориазис, както и за обострянето и отслабването на неговите прояви, допринасят различни фактори:

– генетична предразположеност

– светъл цвят на кожата

стрес

– тревожност

затлъстяване

– злоупотреби с алкохол

– продължителен престой на студено и сухо време

– респираторни инфекции, най-вече стрептококова инфекция на дихателната система

– прием на някои лекарства (бета-блокери, АСЕ-инхибитори, литий и др.)

Как може да разредите проявите на псориазис?

Няма как да променим гените си или да подберем кои от тях да наследим от родителите си, но е по силите ни да контролираме влиянието на факторите на средата върху изявите на псориазис. Това е най-качествената за момента превантивна мярка за намаляване силата и разредяване честотата на атаките на псориазис.

Специалистите от програма Псоралек дават няколко препоръки в тази насока, с които може да намалите тежестта на заболяването и да си осигурите живот с по-малко страдание и по-редки сблъсъци с характерните кожни проблеми. Ео някои от тези препоръки:

– поддържайте здравословно тегло, не допускайте натрупването на излишни килограми и се борете усърдно за това

– избягвайте цигарите и алкохола и се консултирайте с лекар относно приема на горепосочените групи лекарства

– полагайте редовна грижа за кожата и я поддържайте максимално хидратирана

– излагайте засегнатите от псориазис кожни участъци на слънце, но умерено, без да допускате слънчево изгаряне

– при обостряне на проблемите с кожата, реагирайте навреме и се запознайте с ползите от прилагането на локална терапия. Тя показва висока ефективност за намаляване силата на псориазисната атака.

Ybilei_20-god_Borola_3

Save

borola