Може да забележите влошаване или подобрение на симптомите при псориазис през определени периоди в годината в зависимост от различните сезонни промени. С настъпването на есенно-зимните месеци пациенти се оплакват от разширяване на засегнатия кожен участък и нарастване на псориатичните плаки. Засегнатата дерма може да се задебели, напука и дори да кърви. Понякога са засегнати и ноктите на ръцете и краката, което води до удебеляване или отделяне от нокътното легло. Пациенти с псориатичен артрит могат да изпитат по-голяма скованост и по-силна болка в ставите. В следващите редове споделяме как се отразява на състоянието навлизането в хладния сезон и препоръки за оптимална грижа.

Кои сезонни промени оказват влияние при псориазис през есента

  • По-малко слънчеви лъчи
  • Сух въздух и студено време
  • Бактериални и вирусни инфекции

През есенните и зимните месеци излагаме кожата си значително по-малко на естествена слънчева светлина. Контролираното излагане на ултравиолетовите слънчеви лъчи може да бъде полезно при псориазис, защото забавя растежа на кожните клетки, които водят до образуване на плаки и облекчава симптомите на кожното заболяване.

Студеният, сух въздух дразни и изсушава чувствителната кожа. През есенно-зимния сезон температурите се понижават, като се наблюдава и спад във влажността на въздуха. От друга страна студеното време е причина да използваме отоплителни уреди като конвектор или климатик в затворени помещения. Те буквално „изсмукват“ водата от дермата и обострят симптомите на псориазис, свързани със сухота на кожата.

Много вируси и инфекции са по-разпространени през есенните и зимни месеци, известни още като грипен сезон. Те засягат имунната система и провокират възпаление, което е възможно да влоши състоянието на псориатичната кожа.

Препоръки за оптимална грижа през студените месеци

  • Обмислете фототерапия
  • Овлажнявайте въздуха в помещенията
  • Осигурете си допълнителна хидратация
  • Пазете се от инфекции

За компенсиране липсата на пряка слънчева светлина в някои случаи специалистите препоръчват фототерапия (светлинна терапия). При този подход на лечение кожата ви е изложена на UV лъчи с помощта на слънчева лампа или друго светлинно устройство.

За да се предотврати обостряне на симптомите, причинено от сухия въздух в затворените помещения, е препоръчително хората с псориазис да използват овлажнител за въздух. Този практичен уред значително повишава влажността в помещенията и спомага за овладяване признаците на заболяването.

През студените месеци се препоръчва ежедневната употреба на качествени хидратиращи продукти. При голяма част от засегнатите допълнително облекчение носи и прилагането на емолиенти като Липобаза и Нанобаза, които подобряват хидролипидната структура на кожата.

От първостепенно значение за цялостното ни здравословно състояние, включително и псориатичната кожа, е предпазването от вируси и инфекции. Във време на повишена заболеваемост от коронавирус е задължително да се спазват противоепидемичните мерки, което включва спазване на дистанция и носене на предпазни средства.

Запознайте се с още терапевтични подходи в лечението на псориазис

Псориазисът може да се контролира успешно с подходящите терапевтични подходи. Предложените по-горе терапии самостоятелно са високоефективни, но в някои случаи е нужно да се комбинират и с други лечебни методи. За да разберете кое е най-удачното лечение за вашия псориазис, се консултирайте с дерматолозите от програма Псоралек. Те практикуват в много точки от страната – координатите им можете да откриете тук. След физически преглед, избраният от вас дерматолог ще назначи най-доброто лечение за изчистване на плаките от кожата и влизане в дълготрайна ремисия. Ще ви бъдат дадени и съвети за всекидневен контрол на кожното заболяване, и предотвратяване на обострянето му. За повече информация относно програмата и какви услуги предлага, се свържете с нас на тел. (+359) 2 983 6211.

borola