Факти за псориазис – в статията ще разберете интересна информация относно това състояние и ще ви напомним, че не сте сами в тази борба! Всъщност, псориазисът, не засяга само кожата, защото той е хронично възпаление, тясно свързано с имунната система. И така, започнахме с първия от фактите за псориазиса, който сигурно ви изненада! А, сега – нека продължим нататък.

Факти за псориазиса, за които може би не подозирате

Както споменахме по-горе, това е хронично заболяване, свързано с имунната система. А, това означава, че за съжаление не може да бъде излекувано през причинно-следствени връзки. Въпреки това, с правилното лечение вие може да подобрите състоянието и съпътстващите го симптоми. Важно е да споменем, че псориазисът не е заразен и обикновено се появява епизодично, а протичането му варира от човек до човек, т.е. е непредвидимо.

Точните причини за появата на псориазис не са напълно изяснени. Това, което е сигурно, е че няма само един отключващ фактор, а поне няколко. Те допринасят за погрешното насочване на имунната система и ускоряване процеса по обновяване на кожата, което води до появата на познатите плаки. Генетичната предразположеност също е ключова, но дори и тя не е гаранция за появата на псориазис.

А, едни от най-честите причини за псориазиса са стресът и психическото натоварване, слънчевите изгаряния, тютюнопушенето, употребата на алкохол, инфекциозните заболявания, затлъстяването, хормоналните проблеми и приемът на определени лекарства.

Факти за псориазиса – нарушена имунна система

Както знаете, задачата на имунната ви система е да открива и да се бори с нашественици като вируси и бактерии, а това се случва чрез взаимодействие, а защитната реакция понякога се появява чрез възпаление.

При псориазиса, имунната система е дисбалансирана – т.е. възниква фалшива тревога. Имунните клетки насърчават освобождаването на вещества, провокиращи възпаление, а защитният процес не стихва и възпалението остава за дълго. Една от последиците са плаките.

Още от фактите за псориазиса, е че той се характеризира с типичните за него плаки, а къде и колко са изразени е от решаващо значение за тежестта на заболяването, и съответно за избора на терапия. В допълнение към това, особено сериозно е, ако са засегнати скалпа, ноктите и гениталната област. Плаките са ясно очертани, зачервени кожни участъци, покрити със сребристобели люспи. А, в допълнение – появяването им е възможно по цялото тяло, а най-често засегнатите части са лакти, колене, длани, ходила и скалп.

И ще споменем един не особено приятен факт за псориазиса, който гласи, че заболяването има различни форми.
В допълнение към „стандартния“ псориазис, има и по-редки форми на заболяването – Inverse Psoriasis, Guttate Psoriasis, Pustular psoriasis и Psoriatic Arthritis. А, в допълнение към кожните симптоми, псориазисът може да причини и ставни проблеми. За тези видове псориазис, ще разберете повече в някоя от следващите ни статии.

Факт за псориазиса – той може да крие съпътстващо заболяване. Хроничното възпаление не засяга само кожата, а цялото тяло. Следователно, хората, страдащи от псориазис имат висок риск от развитие на съпътстващи заболявания. Въпреки това, не може да се прогнозира със сигурност дали ще се прояви такова, кога и при кого. Но е факт, че контролиране на възпалението чрез ефективно лечение би имало положително въздействие върху съпътстващите заболявания.

Достоверна информация за псориазиса и всичките му форми – тук и сега

Представяме ви програма Псоралек – това е единствената платформа у нас за цялостна грижа и подкрепа на хората, страдащи от псориазис, но и не само за тях, а също и за техните семейства, и приятели!

В нея участват висококвалифицирани медицински специалисти, лекари, пациенти и експерти от фармацевтичната индустрия, а целта на всички тях е само една – по-добър живот за хората с диагнозата псориазис.

В Програмата ще откриете различни стратегии за по-добър живот, актуална здравна информация, прегледи и онлайн консултации.

И, отново ще повторим – може да се възползвате бързо, лесно, и удобно от услугите още сега. А, за повече информация, може да се свържете с нас на contact@psoralek.com.

borola