Силният сърбеж по кожата е сред основните симптоми на псориазис. Повечето хора споменават, че кожният сърбеж провокира по-силен дискомфорт дори в сравнение с емоционалните смущения от псориатичните прояви. От съществена важност е обаче да не се поддаваме на желанието да разчесваме кожата си при псориазис, независимо дали тя е покрита с плаки или не. Причина за това е фактът, че разчесването на кожата може значително да влоши състоянието ѝ и да изостри проявите на заболяването. Влошаването на псориазиса вследствие на физическо дразнене на кожата се означава като феномен на Кьобнер. Дори леко убождане с игла, одраскване или олющване на кожата може да отключи феномена на Кьобнер, а раздразнението ѝ при разчесване може да има още по-сериозен ефект.

Феномен на Кьобнер

Псориазис е типично възпалително заболяване, което протича с отделяне на провъзпалителни фактори от компонентите на имунната система. Именно тези провъзпалителни фактори, в комбинация със силното дехидратиране на кожата, провокират появата на силен сърбеж. В зависимост от тежестта на псориазиса силата на кожния сърбеж може да варира и той да се локализира само в отделни кожни зони или да засегне цялото тяло. Независимо от силата и локализацията на сърбежа обаче кожата не бива да се разчесва силно, защото феноменът на Кьобнер се проявява винаги с отчетлива сила.

Природата на феномена на Кьобнер все още не е изяснена, както и причините за появата му. За момента се счита, че обострянето на кожните прояви вследствие на феномен на Кьобнер са породени не от това, че при разчесване на кожата псориазисът се разпространява по-нашироко, а от това, че разчесването забавя оздравяването на кожата. Именно това схващане е в основата на един ключов за лечението на псориазис съвет, даван от много дерматолози. Според тях “Когато разчесваме псориатичната кожа, ние ѝ пречим да възстанови своите структури, увредени от псориазиса. Трябва да устояваме на сърбежа и да не позволяваме на феномена на Кьобнер да се прояви”.

Превантивни мерки срещу феномена на Кьобнер

Ние от екипа на програма Псоралек вече сме отбелязвали, че псориазисът не ни обрича на нетърпим сърбеж и сме посочвали ефективни средства за локална терапия на псориазиса, помагащи срещу силния сърбеж. Посочвали сме и изпитвани методи за премахване на зачервяването на кожата, което допълнително засилва сърбежа. Тези методи, в комбинация с качествени средства за локално лечение на псориазис помагат както за овладяване на неговите изяви, така и за трайна превенция на следващи такива.

borola