Хроничното заболяване псориазис се отключва в резултат на погрешна реакция на имунната система. Тази реакция на организма води до нарушения в нормалния растеж или по-бърз растеж на епидермалните клетки.
Ако в нормалния си растежен цикъл на кожните клетки им трябват около 28 дни, за да стигнат от най-долния до най-горния слой на кожата, то при псориазис този процес трае от 3 до 8 дни. Това време е крайно недостатъчно и води до наслояването на незрели кожни клетки на повърхността на кожата, които стават причина за образуването на лющещи се зачервени плаки, покрити със сребристо-бели люспи.

Хранене при псориазис – какво е значението на хранителния режим за овладяване проявите на кожното заболяване?

Различни вътрешни и външни фактори оказват влияние върху прогресирането на кожното заболяване. Сред тях най-често обсъждани са стрес, затлъстяване и тютюнопушене. Но начинът на хранене при псориазис е не по-малко значим за хода на развитие на заболяването.

Чрез хранителния режим може да се постигне както значително подобрение на състоянието и удължаване периодите на ремисия, така и да се стигне до един омагьосан кръг от повтарящи се периоди на обостряне, които трудно се повлияват от каквато и да е терапия.

Най-сериозни са доказателствата за ползите от хранителен режим, който напълно изключва приема на храни със съдържание на глутен. Режимът, богат на омега-3 мастни киселини, също се отличава със сериозни научно доказани ползи. Не толкова много обаче са доказаните позитиви и благоприятният ефект от прилагането на вегетариански режим на хранене и т.н. Палео диета.

Чрез следване на препоръките за хранене обаче може да се постигне не само качествен контрол и превенция на заболяването, а и цялостно подобряване на общото здравословно състояние в дългосрочен план. Свалянето на излишното тегло при пациенти със затлъстяване, което отново може да бъде постигнато с помощта на подходящ хранителен режим, също допринася за значително подобряване на състоянието.

За ползите и значимостта на хранителния режим при псориазис е проведено специализирано двугодишно проучване, в което взели участие 43-ма пациенти, страдащи от кожното заболяване. Общо клинично подобрение, намаляване на броя на кожните плаки и увеличаване на периодите на ремисия било установено при 88,37% от тях при следване на специални диетични препоръки. При другите близо 12% не са отчетени толкова добри резултати. Но данните от това проучване са достатъчно красноречиви.

Усилване на ефекта от балансираното хранене при псориазис

Начинът на хранене за съжаление не е средство за лечение на псориазис, което може да се използва самостоятелно. Всеки човек, страдащ от кожното заболяване, е препоръчително да се консултира с мнението на специалист, който да прецени дали е необходимо прилагането на специална терапия.
През топлите месеци е много подходящо умереното излагане на слънце, тъй като благоприятният ефект от т.н. фототерапия (контролирано излагане на ултравиолетови лъчи) с цел контрол над кожните плаки е изследван и доказван многократно.

borola