Ако страдате от псориазис, вероятно „държите под око“ промените във времето, нивата на стрес и други фактори, които обострят състоянието. Но трябва ли да контролирате и това, което е в чинията ви?

Здравословен режим обикновено се препоръчва за всеки, независимо дали страда или не от кожното заболяване. Той се основава на редовно хранене, консумация на натурална и разнообразна храна, прием на протеини и пълнозърнести храни. Но при хората, страдащи от псориазис, се забелязва как някои храни не действат особено благоприятно на състоянието им.

За съжаление не съществуват научни доказателства за това дали лишаването от дадени храни може да повлияе на симптоматиката и да подобри състоянието, но опитът показва, че наистина някои храни и напитки действат по-благоприятно от други.

Въздържайте се от консумацията на алкохол

За връзката между алкохола и псориазиса писахме повече тук, но и експертите са единодушни, че алкохолът трябва да се консумира с мярка (до една напитка за жени и максимум 2 за мъже).

Отделни проучвания дори доказват, че мъже, които прекаляват с алкохола, се повлияват по-трудно от терапията. А други проучвания показват, че хора с псориазис, които прекаляват с алкохола, забелязват значително подобрение в състоянието на кожата си след спиране на неговата употреба.

Безглутенова диета

Ако страдате от псориазис, вероятността да се сдобиете с цьолиакия се увеличава двойно. Това е състояние, при което имунната система реагира срещу трудно смилаем за човешкия организъм протеин, наречен глутен (намира се в пшеницата, ечемика, ръжта и овеса). Затова, за да се предпазите от цьолиакия, е необходимо да избягвате храни, които съдържат пшеница, ръж, ечемик или овес. Тя се диагностицира с обикновен кръвен тест.

Установено е, че около 25% от хората с псориазис развиват непоносимост към глутена и една от причините за това вероятно е фактът, че имат високи нива на определени антитела, които се борят със съединение, намиращо се в състава на глутена.

Ако решите да ограничите консумацията на глутен-съдържащи храни, е хубаво да имате търпение. За да усетите благоприятния ефект върху псориазиса е необходимо да минат поне 3 месеца.
Какви други особености има при безглутеновата диета може да видите тук.

Кои храни може да обострят проявите при псориазис?

  • Преработени храни и полуфабрикати
  • Рафинирана захар
  • Мазнини от червено месо
  • Млечни храни
  • Зеленчуци от семейство Картофови (картофи, домати, чушки, патладжан)

Храни, които се препоръчват при псориазис

Псориазисът е възпалително състояние и консумацията или въздържането от определен вид храни може да окаже благоприятен ефект. Някои хора споделят, че се чувстват значително по-добре, когато приема храни, които се борят с възпалението.

Антиоксидантите (като витамин C, E, бета каротин и селен) и омега-3 мастни киселини може да подобрят състоянието. Но са необходими още изследвания в тази област.

За подобряване на състоянието при псориазис може да опитате:

  • Плодове и зеленчуци – особено горски плодове, череши и зеленолистни
  • Сьомга, сардина и други видове риби, богати на омега-3 мастни киселини
  • Билки и подправки, богати на антиоксиданти – мащерка, градински чай, кимион и джинджифил
  • Полезни източници на мазнини като зехтин, семена и ядки
borola