Различните сезони с характерните изменения на климатичните условия имат голямо значение за проявите на псориазис. Ако страдате от това упорито кожно заболяване, вероятно сте забелязали, че обострянето на проявите му е в пряка зависимост от температурата и влажността на въздуха, излагането на слънце и наличието на вятър. По-долу ще ви дадем напътствия за това как да използвате предимствата на лятото за облекчаване и разреждане проявите на псориазис.

Сезонните вариации в изявите на псориазис

Много хора с псориазис очакват с нетърпение топлото време през лятото, когато ще съблекат дебелите и топли дрехи. Именно непрекъснатото търкане и дразнене на кожата от зимните дрехи е сред основните причини за обостряне изявите на псориазис. Допълнителен негативен ефект имат още няколко фактора:

– ниските температури

– сухият въздух

– студеният вятър

Тези фактори не действат през лятото. Освен това през топлия сезон са налични допълнителни условия за облекчаване на псориазиса. Дългогодишният опит на специалистите от програма Псоралек сочи, че всеки може и е добре да се възползва от тях. Те дават голямо предимство за подобряване вида на кожата и успешно овладяване на псориазис. Това са естествени фактори, които значително може да подобрят състоянието особено на хора с висок Pasi-индекс.

За успешен контрол и лечение на псориазис през лятото

Ето как да се възползвате от предимствата на лятото, за да облекчите проявите на псориазис:
– излагайте засегнатите кожни участъци на пряка слънчева светлина за 10-15 минути всеки ден. Това е напълно естествена замяна на често прилаганият метод на фототерапия за контрол над псориазиса.

– носете леки памучни дрехи и бельо, вместо такива от синтетични материи. Това ще намали дразненето на кожата до минимум и ще допринесе за оптималното й проветряване. Задържането на влагата от изкуствените материи е главен виновник за дразненето на псориатичните плаки.

– плувайте повече в морето и избягвайте затворените басейни. Хлорираната вода в тях влошава състоянието на раздразнената и суха кожа при псориазис. Обратно, солената морска вода заглажда плаките и носи ползи за увредената от псориазис кожа.

Тези препоръки имат положителен ефект само когато са консултирани със специалист. Те не бива да заменят назначеното лечение на псориазис.

 

borola