Ако имате псориазис и търсите начини за контролиране на това заболяване и водене на пълноценен живот, няма как да не сте чули, че консумацията на алкохол трябва да се избягва. Спиртните напитки от всякакъв вид имат многостранен, предимно негативен ефект върху организма и влошават състоянието на кожата. Това е причината консумацията им да обостря проявите на псориазис. Защо става така?

Влияние на алкохола върху състоянието на псоризисните плаки

Преработването на приетия алкохол “изсмуква” голяма част от водата в тялото и дехидратира организма. Това неминуемо влошава състоянието на кожните плаки и обостря изявите на псориазис. Ежедневната консумация на достатъчно количество вода е жизненоважна за всеки човек. При страдащите от псориазис нуждата от оптимално хидратиране е още по-отчетлива. Водата не само неутрализира негативното влияние на консумирания алкохол, но и допълнително подпомага лечението на псориазис.

Нежелани взаимодействия на алкохола с лекарствата, предписвани за лечение на псориазис

Лекарствата, които се предписват за лечение на псориазис се обезреждат в черния дроб и сами по себе си са достатъчни, за да заработи той на пълни обороти. В такава ситуация консумирането на алкохол води до излишно претоварване на черния дроб и засилва риска от нежелани последствия.
От една страна се намалява ефективността на лечението на псориазис, а от друга е налице риск от развитие на чернодробна недостатъчност и сериозни проблеми с черния дроб.

Други негативни физически и емоционални влияния на алкохола

Още една сериозна причина за това консумацията на алкохол да се забранява на хората с псориазис идва от високата калорийна стойност на спиртните напитки. Независимо от вида на алкохола в тях, те са богати на захари и носят т.нар. празни калории, които са в основата на затлъстяването и нарупването на излишни килограми. Отдавна е известно, че затлъстяването значитeлно повишава риска от развитие на псориазис. Тази взаимовръзка допълнително затвърждава несъвместимостта на алкохола и псориазиса.

Не са редки случаите, в които притеснението и тежките симптоми на псориазис се превръщат в причина за злоупотреби с алкохол, в търсене на утеха. Това не само влошава проблемите с кожата и обостря изявите на заболяването, но и предразполага към развитие на депресия и други емоционални проблеми.

Заключението

Не бива да се гледа на алкохола като самостоятелна причина за развитие и влошаване проявите на псориазис. Има още редица причини, повечето от които са далеч по-изявени. Необходимо е обаче към консумацията на алкохолни напитки да се подхожда отговорно, за да се постигне траен контрол върху изявите на псориазис и за да не се намалява ефективността на назначеното лечение.

 

borola