Зони на псориазис – те могат да бъдат толкова много. Псориазисът не е просто кожно заболяване, а системно автоимунно заболяване, което засяга целия организъм. Следователно – може да се появи навсякъде по тялото.

Зони на псориазис – лице

Симптомите на псориазис по лицето не се различават от типичните плаки. Засегнатите кожни участъци са ясно разграничени, зачервени, люспести и понякога дори сърбящи. Много често не се засяга само лицето, но и линията на косата. Преди всичко, обаче, специфичният емоционален стрес е причинител на псориазис по лицето и скалпа. На пръв поглед, псориазисът на лицето може да бъде сбъркан с невродермит или екзема. Ето защо, свържете се с вашия лекар навреме.

Зони на псориазис – уши

Псориазисът в областта на ушите или в непосредствена близост до тях, обикновено се причинява от плаки по скалпа. Тези плаки се разширяват толкова много, че достигат чак до ушите. Освен това, очилата, които са прекалено стегнати и притискат кожата, също могат да са провокиращ фактор за псориазис в областта на ушите.

Зони на псориазис – очи

Ако имате псориазис на очите – то около тях трябва да се образуват люспички, особено по клепачите и веждите, както и отоци. Псориазисът на очите може да засегне също вътрешни области на зрителната система, като слъзните жлези. Възможните последствия са нарушено отделяне на сълзи, както и недостатъчно овлажнена роговица. А, сухите очи се появяват при възпаление на роговицата и конюнктивата.

Очите могат да бъдат засегнати, особено ако има придружаващ псориатичен артрит. Поради това, ако страдате от псориазис, трябва да бъдете много внимателни за всякакви признаци на проблеми с очите и да потърсите лекарска помощ на ранен етап.

Увеитът е възпаление на тъканта, вътре в самото око, която може да доведе до сериозни последствия. Следователно, ранната терапия е особено важна, а част от симптоматиката включва:

  • Болезнена чувствителност към светлина
  • Зачервени очи
  • Замъглено зрение
  • Повишено отделяне на сълзи

Зони на псориазис – лакти и колене

Псориазисът се появява значително по-често по лактите и коленете от външната страна, в сравнение с други места, като например – лицето. Около 70% от всички хора, засегнати от псориазис, съобщават за плаки по лактите, а около половината – и за коленете. Един от отключващите фактори за неговата поява е, например – при триене на кожата в тесни дрехи.

Зони на псориазис – ръце и крака

Ако имате плаки по дланите на ръцете и стъпалата, без други симптоми по други части на тялото, тук става въпрос за палмоплантарен псориазис. Ако се образуват мехури върху възпалените участъци от кожата, това се означава като палмоплантарна пустулоза. При тази не толкова често срещана форма на псориазис могат да се появят пустули пълни с течност, вместо люспи. Мехурите са пълни с гной, но без микроби. В допълнение към кожата, ноктите на ръцете и краката също могат да бъдат засегнати от псориазис (псориазис на ноктите).

Зони на псориазис – те могат да бъдат скрити

Докато псориазисът може да бъде много забележим по лицето, ръцете, краката, първите признаци на псориазис по други части от тялото обикновено са доста незабележими. Например – в областта на седалищната гънка изобщо може да не забележите първите симптоми. Съветваме ви да обръщате внимание на тялото си, особено ако имате проблеми със ставите, защото ако има нещо подобно е важно да се идентифицира на време.

Дайте си живота, който заслужавате!

Специалистите от програма Псоралек са тук, за да ви дадат точните съвети за един по-добър живот. Това е първата платформа у нас за цялостна грижа и подкрепа на хората с псориазис, както и техните семейства, и близки.

Висококвалифицирани медицински специалисти, експерти от фармацевтичната индустрия, лекари, консултативни центрове и пациенти от цялата страна – това е нашето сътрудничество, което сме превърнали в кауза, да помагаме на хора с диагнозата псориазис.

Разглеждаме различни стратегии за активен и здравословен начин на живот, предлагаме актуална здравна информация, безплатни онлайн консултации.

Задайте вашите въпроси още сега на contact@psoralek.com.

borola