Плуване и псориазис – възможно ли е? С настъпването на топлите месеци и преоткриването на откритите басейни и езера, много хора се чудят дали е безопасно за тях да ги посещават, ако страдат от псориазис. В миналото, хората с псориазис не са били допускани в обществени басейни поради дискриминационни наредби. Днес, от правна гледна точка, нищо не пречи на хората с псориазис да се наслаждават на плуването. Така, че плуването и псориазисът вече вървят ръка за ръка!

Плуване и псориазис – какво да имате предвид при посещение на басейн?

Когато посещавате басейн, има няколко важни неща, които трябва да вземете предвид, ако страдате от псориазис. Първо, всички хора, включително тези с псориазис, могат да отделят кожни люспи във водата по време на къпане или плуване. Обикновената хигиенна мярка, която важи за всички посетители – вземане на обстоен душ преди влизане във водата, който е достатъчен, за да изплакнете отделилите се люспи.

Плуване и псориазис – съвети за посещение на басейна

Ето ги и нашите съвети за посещение на басейн:

  • Вземете душ преди плуване – това е стандартна практика за всички посетители и помага за премахване на люспи от кожата
  • Използвайте мека четка – хората с псориазис могат да изчеткат засегнатите кожни участъци с мека четка преди плуване, за да намалят количеството люспи, които попадат във водата
  • Избягвайте триене на кожата – след плуване не трийте кожата си до сухо. Вместо това, попийте кожата с кърпа, за да предотвратите нови огнища на псориазис

Плуване и псориазис – положителни ефекти

Плуването и къпането могат да имат благоприятен ефект върху псориазиса. Особено полезни могат да бъдат ваните със солената вода, тъй като тя успокоява стресираната кожа и улеснява отделянето на люспите. Хлорната вода може да изсуши и раздразни кожата, но не е вредна. Нанасянето на мазен крем след плуване може да помогне за предотвратяване на изсушаването.

Предпазване от слънцето при псориазис

Хората с псориазис също могат да се излагат на слънце, но трябва да вземат някои предпазни мерки:

  • Използвайте слънцезащитни продукти – избирайте продукти с UVA и UVB филтри и висок слънцезащитен фактор
  • Нанесете слънцезащитен крем – нанасяйте го поне половин час преди излагане на слънце
  • Пазете всички части на тялото – не забравяйте ушите, краката, горната част на главата, врата и прасците
  • Носете подходящо облекло – свободни, дишащи дрехи могат да осигурят допълнителна защита
  • Избягвайте дългите слънчеви бани – особено в обедните часове между 11 и 16 часа
  • Стойте на сянка – слънчевите бани на сянка са по-благоприятни за кожата, но не забравяйте слънцезащитния крем и там

Потенето само по себе си не е проблем за пациентите с псориазис. Въпреки това, прекомерното изпотяване или натрупването на топлина може да има отрицателен ефект и да причини сърбеж.

В заключение, с правилните предпазни мерки, хората с псориазис могат да се наслаждават на плуването и слънцето, като същевременно се грижат за кожата си и избягват потенциални раздразнения.

Имайте предвид, че някои лекарства за лечение на псориазис могат да повишат чувствителността към светлина. Преди да се изложите на пряка слънчева светлина, обсъдете с лекаря си дали това се отнася за вашето лекарство. Също така, хора с лека алергия, чувствителна кожа или повишен риск от рак на кожата трябва да избягват слънчевите бани.

Въпреки това, плуването и псориазисът са възможни!

Плуване и псориазис – всичко, което трябва да знаете

Програма Псоралек събира на едно място знанията и уменията на водещи дерматолози от България, обединени с мисията да подкрепят хората, страдащи от псориазис, и техните близки. Със своя богат опит, тези специалисти ще ви предоставят ценна информация за заболяването и необходимата подкрепа, за да подобрите качеството си на живот.

Програмата предоставя цялостна и висококачествена грижа, обхващаща всичко от лечение до съвети и препоръки.

Ако имате нужда от допълнителна информация за предлаганите услуги или искате да заявите онлайн консултация, можете да се свържете с нас чрез електронната поща: contact@psoralek.com.

Ние сме тук, за да ви предоставим необходимата подкрепа и информация, с които да постигнете по-лесен и пълноценен начин на живот, въпреки предизвикателствата на псориазиса.

borola