Псориазис и сауна – дали комбинацията е добра? Въпреки че има сведения за терапевтични ползи от сауните при псориазис, посещението им, както и това на парните бани е много дискутирана тема от пациенти. Засегнатите съобщават за успокояващ ефект върху кожата и дори споделят за подобрения в нейния външен вид. За много хора, това не е просто релаксиращо преживяване, но какво се крие зад него?

Псориазис и сауна – какви са положителните ефекти?

Високите температури в сауната имат много положителен ефект върху тялото. Освен, че подобряват температурния баланс и стимулират кръвообращението, редовните посещения на сауната могат да подсилят имунната система. Дори с повишаване на телесната температура само с около градус, имунната система се подобрява.

Все още не е научно доказано, че тези ефекти имат положителен отзвук върху псориазиса, но пък е видно, че има такъв от редица доклади. Краткотрайната топлина, на която излагате тялото си, кара кръвоносните съдове да се разширяват и подобрява кръвообращението, включително и в най-горните слоеве на кожата и лигавиците. Освен това, лигавиците се възползват от горещия въздух чрез повишаване на секрецията, а тя съдържа антитела, които от своя страна действат срещу патогени и се борят с възможни инфекции. В същото време, броят на клетките, елиминиращи бактериите и вирусите, се увеличава и допълнително укрепва имунната система.

Освен високи температури, много сауни дават възможност и за висока влажност, което води до дълбоко почистване на порите на кожата. И така, сухите и втвърдени участъци от кожата могат да бъдат омекотени. Посещението на сауната е добър начин да засилите метаболизма си и да почистите кожата си в дълбочина.

Псориазис и сауна – за какво да внимавате?

Псориазис и сауна – да, но преди това е добре да знаете някой неща! Посещението на сауната трябва да е възможно най-приятно, а за това е важна добрата подготовка – особено за тези, които не са посещавали подобно място.

Преди да посетите сауната:

  • Планирайте си достатъчно време, за да се възползвате напълно от нейния ефект
  • Изкъпете се преди да отидете на сауна, премахвайки старателно мъртвите кожни клетки
  • Бъдете напълно сухи, преди да влезете в сауната
  • Ако страдате от кожни проблеми, информирайте се за аромати, които могат да се добавят при посещението на сауната

При посещение на сауната:

  • Следете часовника, уверявайки се, че не прекарвате повече от 20 минути в сауната
  • Започнете с по-ниска температура, до около 45°C, за да може тялото ви да свикне с по-високите температури
  • След като излезете и вземете охлаждащ душ се подсушете добре

Кога трябва да избягвате сауната?

Изследвания показват, че посещенията на сауната не изсушават кожата. Високата топлина и влажност, обаче, не винаги могат да бъдат приятни, а понякога могат дори да крият сериозни рискове за вашето здраве. Ако страдате от някое от следните заболявания, трябва да избягвате да посещавате сауната:

  • Хипертиреоидизъм
  • Отворени кожни участъци
  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Остри възпалителни ставни заболявания
  • Невродермит

Ако имате съмнения дали сауната е подходяща за вас и вашето състояние на псориазис, моля, свържете се с лекар и се консултирайте. Заедно може да обсъдите предимствата и недостатъците на сауната във връзка с псориазиса и да намерите възможности за релаксация, които най-добре отговарят на вашите индивидуални нужди.

Псориазис и сауна – подходящо ли е за мен?

Специалистите от програма Псоралек са тук, за да ви дадат точните съвети за един по-добър живот с псориазис. Това е първата и единствена за момента платформа у нас за цялостна грижа и подкрепа на хората, страдащи от псориазис. И не само за тях, а също за техните семейства и приятели!

Висококвалифицирани медицински специалисти, както и експерти от фармацевтичната индустрия, лекари, консултативни центрове и пациенти от цялата страна – това е сътрудничеството, което е превърнато в кауза за подпомагане живота на хора с диагнозата псориазис.

Ние разглеждаме различни стратегии за активен и здравословен начин на живот, предлагаме актуална здравна информация, както и напълно безплатни онлайн консултации.

Задайте вашите въпроси още сега на contact@psoralek.com.

borola