Форми на псориазис – сега ще ви запознаем с всяка от тях. Псориазисът е хронично възпалително заболяване, което се проявява периодично и засяга около 2-3% от населението в света. Това заболяване е автоимунно, което означава, че имунната система на тялото атакува собствените си клетки. Основният симптом на псориазис е появата на сребристо-бели кожни люспи или обриви, но заболяването може да се прояви по различни начини. В тази статия ще разгледаме различните форми на псориазис и техните характерни черти.

Форми на псориазис, които познаваме

В следващите редове ще научите за всички съществуващи форми на псориазис, с които е добре да сте запознати.
Обикновен псориазис, познат още като Псориазис Вулгарис или плакатен псориазис, е най-честата форма на заболяването и засяга 80-90% от пациентите с псориазис. Тази форма се характеризира с появата на зачервени, удебелени кожни плаки, покрити със сребристи люспи. Най-често плаките се появяват по лактите, коленете, скалпа и ушите. Размерът на плаките може да варира от малки петна до големи участъци от кожата, а около 60-70% от пациентите съобщават и за сърбеж.

Псориатичният артрит е форма на псориазис, която засяга ставите, причинявайки възпаление, подуване и скованост. Ставите на ръцете и краката са най-често засегнати, но може да се появи и в други части на тялото. Обикновено пациентите развиват псориатичен артрит след години на плакатен псориазис, но в около 10% от случаите, артритът може да се появи без предходни кожни симптоми, което затруднява диагностицирането.

Псориазис на дланите и стъпалата – палмо-плантарният псориазис засяга дланите на ръцете и стъпалата на краката, и е често срещана форма на псориазис. При около 10-15% от пациентите се появяват зачервени, люспести плаки, които могат да причинят болезнени разкъсвания на кожата.

Псориазисът в кожните гънки, известен още като псориазис инверса, се проявява в области като подмишниците, слабините, гениталната област и под гърдите при жените. Тази форма се характеризира със светло до тъмночервени кожни изменения, които обикновено не се люспят поради влагата в кожните гънки. Въпреки липсата на люспи, този тип псориазис може да бъде също толкова сърбящ и болезнен, колкото и обикновения псориазис.

Псориазисът на скалпа засяга окосмената част на главата и се проявява с червеникави, сърбящи и силно лющещи се плаки. Тези плаки могат да обхващат и линията на косата, както и участъци отвъд видимата кожа. За разлика от обикновения пърхот, псориатичните плаки на скалпа могат да бъдат напипани и се усещат като грапави участъци.

Гутатният псориазис се характеризира с малки петна с формата на капчици, разпръснати по тялото. Тази форма на псориазис е по-честа при деца и юноши, и често се причинява от бактериални инфекции. След като инфекцията се излекува, петната често изчезват, но гутатният псориазис може да се развие в обикновен псориазис.

Пустулозният псориазис е рядка форма на заболяването, при която се образуват гнойни мехури, които са стерилни и не съдържат бактерии. Мехурите могат да се пукат или да изсъхнат, образувайки кафяви корички. Тази форма може да бъде в определени участъци от тялото.

Псориазисът на ноктите засяга ноктите на ръцете и краката, като предизвиква появата на петна, жълтеникаво или бяло обезцветяване и удебеляване на нокътната плочка. Тази форма на псориазис е известна и може да бъде много трудна за лечение.

Еритродермичният псориазис е тежка и рядка форма на псориазис, която засяга голяма част или цялата повърхност на кожата. Пациентите страдат от силно зачервена и възпалена кожа, общо неразположение, треска и подути лимфни възли. Тази форма изисква незабавна медицинска помощ поради сериозните си симптоми и потенциални усложнения.

Псориазисът е сложна и комплексна болест, която изисква индивидуализиран подход на лечение.

За всяка от формите на псориазис има решение

Представяме ви програма Псоралек – уникална инициатива в България, която обединява знанията, уменията и опита на водещи дерматолози. Тези специалисти са готови да помогнат на вас или вашите близки, страдащи от псориазис, като предоставят необходимата информация и подкрепа за подобряване качеството на живот.

Програмата предлага цялостна и сигурна грижа за засегнатите от псориазис. Включва лечение, съвети, препоръки и емоционална подкрепа. Освен това, предоставя възможност за напълно безплатни онлайн консултации от специалисти.

Ако имате нужда от допълнителна информация или искате да се възползвате от услугите ни, свържете се с нас на contact@psoralek.com.

borola