Хранене при псориазис – от съществено значение за състоянието, което всички познаваме. При заболявания като псориазис или псориатичен артрит е добре да обърнете внимание на вашата диета. Ежедневното ви меню трябва да включва много зеленчуци и плодове с ниско съдържание на захар, добри протеини – такива от ядки и бобови растения, както и висококачествени растителни масла. Студено пресованото ленено масло или това от пшеничен зародиш са изключителни средства в кухнята, притежаващи противовъзпалителни свойства – така, че ги използвайте. Нека правилното хранене при псориазис започне сега!

В храненето при псориазис бъдете внимателни с приема на омега-6 мастни киселини

Според проучвания, ограничаване консумацията на червено месо може да подобри състоянието ви, ако страдате от псориазис. Тлъстите меса, жълтъците, дреболиите – всички те са с високо съдържание на мазнини и съдържат арахидонова киселина, която предизвиква възпалителни реакции при псориазис и не само.

Хранене при псориазис и най-добрите основни съвети, които можем да ви дадем

В следващите редове ще откриете основни насоки, които е добре да ви водят по пътя към подобряване на вашето състояние. С тях ще си осигурите по-голям контрол над плаките само с малко желание и осъзнатост. А, ето ги и тях – нашите основни съвети:

  • Консумирайте сурова храна ежедневно, защото тя потиска активността на възпалителните атаки и спомага за детоксикацията на тялото
  • Изберете риба – сьомга, херинга или скумрия, които съдържат необходимите за вас противовъзпалителни омега-3 мастни киселини
  • Избягайте храни, съдържащи захари, пшенични продукти, свинско месо и колбаси, защото те предизвикат възпаления в тялото
  • Облекчете работата на червата си, особено през нощта – хапнете лека вечеря и нека тя бъде последното ядене за деня
  • Приемайте малки закуски между храненията, но нека те бъдат с ниско съдържание на захар – малко ядки или пък резен ябълка

Хранене при псориазис в детайли

Освен, че разгледахме основни съвети при хранене, тук ще обърнем по-детайлно внимание на храните, които е добре да консумирате и на тези, които е добре да избягвате. Дори препоръчваме да наблюдавате тялото си и така да съставите списък с още храни, които предизвикват появата на различни симптоми на псориазис, и съответно – да ги избягвате. Нека ги разгледаме в детайли:

  • Хляб, зърнени храни, паста, картофи, ориз. Препоръчваме да ги хапвате в умерени количества и то в техните пълнозърнести варианти. Избягайте белия хляб, кроасани, чипс и подобни.
  • Изберете плодовете, които имат ниско съдържание на захар, напр. ябълки, кайсии, ягоди, грейпфрути, боровинки, малини, вишни, киви, портокали, сливи, диня. Избягвайте ананас, райска ябълка, череша, круша и банан. Не препоръчваме и консумацията на консервирани плодове, както и захаросани, сушени такива.
  • Насладете се на любимите зеленчуци – марули, боб, зеле, грах, копър, краставици, моркови, спанак, репички, тиквички и гъби. Не ви съветваме да консумирате царевица и сладки картофи, тъй като съдържанието на захар в тях е високо.
  • Приемайте ядки и различни семена – заложете на бадеми, орехи, лешници, макадамия, тиквени семки и слънчогледови, но в умерени количества. А, по-малко препоръчителни са фъстъците и готовите, осолени миксове ядки.
  • Утолете жаждата с напитки – вода, неподсладен чай (особено зелен), кафе без мляко или с такова на оризова, бадемова или овесена основа. Не се препоръчват соеви напитки, плодови сокове, безалкохолни, както и алкохол.
  • Изберете прясна риба и морски дарове – пъстърва, треска, шаран, сьомга, скумрия или пък калкан. Не препоръчваме консумацията на маринована риба, както и панирана.
  • Знаем, че без месо и колбаси понякога може да е трудно – изчистени пуешки гърди, пилешко и телешко месо. Не се препоръчва панирано месо, както и колбаси, поради високото съдържание на арахидонова киселина в тях.
  • Яйца може да консумирате умерено до около 2-3 бр седмично. Млечните продукти е препоръчително да бъдат с масленост до 1,5%. Не ви съветваме да употребявате сметана, както и различни видове крема сирена.

Въпреки това, изследвайте тялото си и бъдете отговорни в храненето при псориазис, и знайте, че информацията, която ви даваме не е строго индивидуална според вашите нужди, а по-скоро насочваща за състоянието ви. За индивидуална програма е необходимо да се консултирате със специалист!

Полезна информация за хората с псориазис

Ако имате нужда от специализирана помощ, обърнете се към екипа на програма Псоралек – единствената платформа в България за цялостна грижа и подкрепа на хора с псориазис, както и техните близки. В нея ще намерите отговори на въпроси от висококвалифицирани медицински специалисти, опитът на пациенти от цялата страна, както и помощ от клиники, и консултативни центрове.

Благодарение на програмата, вие ще подпомогнете вашето физическо и психическо състояние, защото ще повишите осведомеността си относно кожното заболяване, ще имате възможност да провеждате безплатни онлайн консултации и да запишете час за преглед. Основната идея зад всичко е индивидуалния подход към всеки човек.

За допълнителни въпроси и уточнения можете да се свържете с нас на contact@psoralek.com.

borola