Има данни, че нанасянето на бананови кори при псориазис се отразява благоприятно върху симптомите на кожното заболяване. Важно уточнение е, че този алтернативен метод не може да замести назначената клинична терапия за лечение на псориазис. Автоимунното заболяване се характеризира с ускорено делене на кожните клетки, което води до образуване на розови или зачервени плаки, покрити със сребристо-бели люспи. Лечението е поддържащо, с фокус върху забавяне на прогресията на заболяването и предотвратяване на пристъпите на обостряне.

Бананови кори при псориазис – как помагат?

Някои хора смятат, че хапването на банани и нанасянето на корите им върху псориатичните плаки може да облекчи неприятните симптоми. Предполага се, че банановите кори облекчават сърбежа и болката чрез хидратация и охлаждане на засегнатия кожен участък. Споделяме няколко проучвания, които изследват позитивите за организма от консумацията на банани и локалното прилагане на бананови кори.

През 2011 г. изследователи откриват, че в узрелите, неузрели и презрели бананови кори се съдържат някои полезни химикали с мощни антиоксидантни и антиканцерогенни свойства. Други изследвания откриват, че лечението на псориазис с антиоксиданти дава положителен ефект. Изводът е, че е възможно прилагането на бананова кора върху псориатичните плаки да подобри състоянието на засегнатия кожен участък. Проучване от 2012 г. изследва противовъзпалителните свойства на банановите плодове и кори. Заключението на учените е, че те имат силен антиинфламаторен ефект. Най-актуалното проучване по темата е от 2018 г. Резултатите показват, че банановите кори съдържат над 40 съединения, като конкретно фенолите в състава им, имат силен антимикробен и антиоксидантен ефект.

Необходими са повече и по-мащабни проучвания, за да се потвърди положителното влияние на банановите кори върху псориатичните плаки. Но този плод предоставя редица здравословни ползи за организма, защото е богат на витамин С, калий, фибри и много други хранителни вещества и е подходящо да ги включите в менюто си.

Още алтернативни средства за облекчаване на симптомите при псориазис

Американската асоциация за лечение на псориазис отбелязва някои алтернативни средства, които имат потенциал да подобрят състоянието на кожата при псориатиците. Те включват:

  • Алое вера
  • Ябълков оцет
  • Куркума
  • Масло от чаено дърво

Практики, които биха могли да се отразят положително на пациентите с псориазис са акупунктура, масаж и някои упражнения за разтягане. Преди да прибегнете към някое алтернативно средство, задължително се консултирайте с лекуващия специалист.

Още полезна информация за кожното заболяване ще откриете на…

Интерактивния сайт на програма Псоралекwww.psoralek.com. Това е единствената по рода си платформа у нас, която събира на едно място знанията и опитът на висококвалифицирани дерматолози, експерти от фармацевтичната индустрия и пациенти от цялата страна. Целта е да се създаде работеща система за контрол на кожното заболяване. Само на един клик разстояние от вас ще намерите актуална здравна информация и работещи стратегии за живот без страдание. Повече информация за предлаганите услуги можете да получите на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola