Неведнъж сме говорили за псориазис и диета. В следващите редове ще продължим темата, защото е важна. Запознайте се с резултатите от изследване на френски учени, което се фокусира върху ефекта от средиземноморската диета при псориатици.

Според публикуваното в JAMA Dermatology проучване има положителна връзка между псориазис и диета от средиземноморски тип

Всъщност, ако трябва да сме по-конкретни:

  • колкото по-близка до средиземноморската е диетата, която спазват хората с псориазис, толкова по-добро е състоянието на кожата им

Изводът е валиден дори при пациенти с наднормено тегло, отбелязват френските изследователи.

Тук правим една вметка, че средиземноморската диета включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, олио, зехтин, риба и ядки. Приемът на червено месо, млечни продукти и алкохол се избягва. Американската асоциация по кардиология (AHA) силно я препоръчва за здравето на сърцето.

А ето как френските учените достигат до заключението, че освен за сърцето средиземноморското хранене е полезно и за кожата.

Изследването използва данни от национално проучване на здравето на близо 36 000 французи. Над 3500 от участниците имат някаква форма на псориазис. Уточнението е на водещия автор на проучването д-р Селин Фан от университетска болница „Анри Мондор“ в гр. Кретей, Франция.

Тя и колегите ѝ се опитват да разберат повече как хранене, близко до средиземноморското, влияе на симптомите на кожното заболяване

За целта изследователите разделят участниците с псориазис на три групи. Първата група включва хората, чиято диета няма нищо общо със средиземноморската. Във втората влизат доброволците, които се хранят по начин, по-близък до средиземноморския. Последната група е на пациентите, които се придържат към хранителен режим силно наподобяващ средиземноморския.

След като вземат предвид фактори като възраст, физическа активност, затлъстяване и тютюнопушене, учените установяват, че:

Екипът отдава резултата на факта, че средиземноморския начин на хранене включва храни с антиинфламаторно действие.

Още полезна информация на достъпен език по темата псориазис и диета има на…

www.psoralek.com – интерактивният сайта на програма Псоралек. Това е единствената програма у нас, която подпомага както физическото, така и психическото състояние на хора с псориазис. В рамките ѝ са включени следните дейности:

  • онлайн консултации
  • прегледи
  • училища за псориазис

В основата на всички услуги стоят индивидуалната оценка на потребностите и персоналният подход към всеки желаещ да се възползва от тях.

Повече за всяка услуга може да се получи само с едно позвъняване на тел.: (+359) 2 983 6211. Цената е на един градски разговор за цялата страна. Не се колебайте, а ни потърсете!

borola