Редовното практикуване на определени видове спорт при псориазис може да бъде полезно за подобряване на състоянието. Най-подходящи за хората с това заболяване се оказват аеробните упражнения. Според изследвания, в комбинация с подходящ хранителен режим, следните активности намаляват тежестта на симптомите и могат да удължат периода на ремисия. Такива са бързо ходене, тичане, плуване, колоездене, пилатес, зумба. В следващите редове споделяме повече за ползите от спорта при псориазис и препоръки за пълноценна тренировка.

Ползи за здравето от практикуването на спорт при псориазис

Излишните килограми водят до повишаване на възпалението в организма, което влошава състоянието на псориатичната кожа. Отслабването ще подобри цялостно здравословното ви състояние, включително и това на кожата, чрез намаляване на инфламацията. А редовната физическа активност е задължителна част от всеки здравословен режим за регулиране на теглото.

След пълноценна тренировка кръвообращението в цялото тяло се подобрява. Това може да повиши ефективността на приеманите медикаменти за лечение на псориазис. Това кожно заболяване се свързва с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Противовъзпалителният ефект, който се проявява след изпълнение на физическа активност, спомага за ограничаване на този риск.

Не на последно място редовното практикуване на любим спорт намалява стреса и тревожността, като по този начин положително повлиява и външните прояви на заболяването. Псориазисът може да е причина за психологически тревоги при някои пациенти. Подходящите активности облекчават дискомфорта, причинен от псориатичен артрит – често срещано усложнение на кожното заболяване.

Препоръки за пълноценна тренировка

  • Не забравяйте да се хидратирате
  • Изберете подходящ спортен екип
  • Използвайте всяка възможност за тренировка на открито

По време на активна тренировка тялото може да загуби до литър вода в рамките на един час. Хората с псориазис имат суха кожа и приемането на достатъчно течности докато спортуват е от ключово значение. Винаги носете бутилка вода със себе си по време на тренировка и използвайте почивките, за да се хидратирате.

Поради характерните кожни прояви на псориазис облеклото, което се използва за тренировка, трябва да осигурява максимален комфорт. Дрехите от синтетични материи не са добър вариант, защото могат да предизвикат раздразнение на кожата. Оптималният избор е облекло, изработено от 100% дишащ памук. Тази естествена материя едновременно не запарва и е щадяща към кожата. Препоръчва се да изберете спортен екип със свободна кройка, която да не ограничава движенията.

Експертите препоръчват на хората с псориазис да наблегнат на тренировки навън, вместо у дома или във фитнес зала, когато климатичните условия го позволяват. Целта е съчетаване на спорт с излагане на слънце, защото лъчите му имат благоприятен ефект при псориазис и псориатичен артрит. Но е много важно да защитите кожата от вредните UV лъчи, така че не забравяйте да нанасяте слънцезащитни продукти.

За здравословен живот с кожното заболяване и осъществяване на контрол при псориазис може да се доверите на…

лекарите-специалисти от програма Псоралек. Те ще предоставят както физическа, така и емоционална подкрепа и ще помогнат на страдащите от псориазис да преодолеят дискомфорта и да живеят пълноценно и без страдание. Програмата е специално създадена с ясната цел да осигури на засегнатите здравна и морална подкрепа, от която имат нужда. Посетете платформата на програмата и задайте въпросите си още сега чрез формата за онлайн консултация със специалист. Насрочете си час за преглед и междувременно разгледайте цялата налична актуална информация за кожното заболяване и терапевтичните методи за овладяването му.

borola