Приемът на храни, богати на витамин Д, или хранителни добавки може да намали тежестта на симптомите при пациенти с псориазис. Това показва проучване, което изследва данните на 491 души, страдащи от хроничното кожно заболяване. На всички участници са направени кръвни изследвания, за да се проверят нивата на витамин Д и е взето под внимание каква част от тялото им е покрита със сърбящи, люспести плаки – отличителен белег на псориазиса. Предварителните резултати показват, че при хората с най-ниски нива на витамин Д псориатичните плаки обхващат най-голяма част от тялото.

Приложение на витамин Д при псориазис

Псориазисът е сравнително често срещано кожно заболяване, засягащо около 2 процента от хората в Съединените щати, според данни от Американската академия по дерматология. Кремовете за локално приложение със синтетичен витамин Д отдавна са сред леченията за псориазис, често в комбинация с локални кортикостероиди. Ползите са свързани с регулирането на цикъла на растеж на кожните клетки. Целта е да се забави свръхпроизводството на кожни клетки и да намалеят възпалението и лющенето, характерни за псориазиса. Това е възможно, защото витамин Д помага за регулирането на имунната система. Когато нивата му са ниски, свръхактивният имунен отговор може да предизвика бърз обмен на кожните клетки, определяща характеристика на псориазиса.

Източници на витамин Д

Естествен източник на витамин Д са слънчевите лъчи. Но риска от рак на кожата при незащитено излагане на слънце или смущенията на пациентите от начина, по който изглежда засегната от псориазис кожа, може да доведат до недостатъчно набавяне на витамин Д чрез слънчевите лъчи. За да не се допуска недостиг в организма се препоръчва консумацията на храни, богати на витамин Д, като мляко и мазна риба, или прием на витамина под формата на хранителни добавки.

Стойностите на витамин Д в кръвта под 50 nmol/L се приемат за ниски. В проучването хората, чиято кожа е засегната в най-ниска степен от псориазиса, са имали стойности на витамин Д от 67 nmol/L. За сравнение при участниците с най-много псориатични плаки нивата на витамин Д са от 56 nmol/L. В допълнение само 25% от по-слабо засегнатите от болестта участници са имали дефицит на витамин Д, в сравнение с 39% за тези с множество псориатични плаки. Учените предполагат, че поддържането на нивата на витамин Д малко по-високи от обичайната препоръка за общото население може да бъде от полза за пациентите с псориазис. Екипът уточнява, че са необходими допълнителни изследвания по темата.

Продължавайте да следите за още актуална информация за кожното заболяване

На сайта на програма Псоралекwww.psoralek.com споделяме полезна и актуална информация за пациентите с псориазис с цел да повишим осведомеността за кожното заболяване. Мисията на единствената по рода си Програма у нас е да осигури на пациентите полезна здравна информация, практически съвети за по-добро ежедневие, морална и физическа подкрепа. За целта разчитаме на доказани специалисти дерматолози, които дават най-доброто от себе си, за да улеснят живота на хората с псориазис. За максимално удобство те провеждат прегледи и онлайн консултации. За някои от услугите се изисква предварително записване.

За допълнителни въпроси и уточнения можете да пишете на contact@psoralek.com.

borola