Домашна помощ при псориазис в комбинация с подходящо лечение може да облекчи симптомите на кожното заболяване. Псориазисът протича хронично и се характеризира с появата на розови или зачервени плаки, покрити със сребристо-бели люспи. Те най-често са локализирани по коленете, лактите, окосмената част на главата, ушите и гърба. Преди да изпробвате някой от методите за облекчаване на псориазис в домашни условия задължително се консултирайте с лекар.

Слънчеви бани

Излагането на слънчева светлина може да има благоприятен ефект при псориазис. Но това трябва да става постепенно и за кратко. Националната фондация за псориазис препоръчва да започнете с 5 до 10 минути излагане на слънчеви лъчи, веднъж дневно. Важно е да вземете мерки за предпазване на здравата кожа като нанесете слънцезащитен продукт или я покриете с дрехи. Излагайте на слънце само засегнатите участъци. Ако ви се отразява добре може постепенно да увеличите времето за слънчеви бани.

Омега-3 мастни киселини

Изследвания показват, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата и добавките с рибено масло, намаляват възпалението и могат да подобрят състоянието при автоимунни заболявания, каквото е псориазис. Есенциалните мастни киселини повлияват възпалението, с което се характеризира кожното заболяване. По този начин намаляват изявите по кожата, зачервяването, задебеляването на плаките, неприятния сърбеж и лющене на дермата. Освен кожна изява, псориазисът често се проявява и със ставни възпаления. А омега-3 мастните киселини оказват благоприятен ефект и върху тях.

Локално третиране с гел от алое вера

Алое вера е растение с широко разпространена употреба при псориазис. То притежава антибактериални и противовъзпалителни свойства, благодарение на които успокоява и охлажда кожата, намалява дразненето, болката и зачервяването. Най-добре е да извлечете гела директно от листата на растението и да приложите върху засегнатите участъци. В началото се очаква видимо подобрение, но за оптимален ефект не нанасяйте гел от алое вера ежедневно, а 2 до 3 пъти в седмицата.

Капсацин – средство за домашна помощ при псориазис

Капсацинът е активното вещество, което придава лютия вкус на червените люти чушки и е с доказани свойства в борба с възпалението. За да облекчите симптомите при псориазис, може да нанасяте етерично масло от люти чушки върху кожата. Въпреки че при доста хора се наблюдава подобрение, приложението на този продукт трябва да бъде умерено.

Преди да приложите домашна помощ при псориазис вижте всичко за овладяване и облекчаване на заболяването на едно място

Псоралек е единствената по рода си програма, насочена към хората с псориазис. В нея ще откриете полезни съвети, свързани с кожното заболяване. За да разберете кое е най-удачното лечение за вашия псориазис, се консултирайте с дерматолозите от програма Псоралек. Те практикуват в много точки от страната – координатите им можете да откриете тук. След физически преглед, избраният от вас дерматолог ще назначи най-доброто лечение за изчистване на плаките от кожата и влизане в дълготрайна ремисия. Ще ви бъдат дадени и съвети за всекидневен контрол на кожното заболяване, и предотвратяване на обострянето му. За повече информация относно програмата и какви услуги предлага, се свържете с нас на тел. (+359) 2 983 6211.

borola