Псориазис е специфично кожно заболяване, което кара много хора да се чудят от какво се получава. В тази статия ще внесем повече яснота по темата, като посочим основните причини и рискови фактори за развитие на псориазис.

От какво се получава псориазис?

Псориазисът е хронично, незаразно заболяване на кожата. Това означава, че то не може да се получи след контакт със засегнат от псориазис. Точните причини за поява на псориазис обаче, не са напълно разгадани от медицината. Въпреки това, някои фактори играят огромна роля при развитие на заболяването. Това са гените и човешката имунна система.

Псориазисът има наследствена предразположеност

Учените са установили, че хората, носещи определени гени, са по-склонни да развият кожното заболяване. 1 от 3-ма души с псориазис има близък роднина със същото заболяване. 10% от населението унаследяват един или повече гени, свързани с псориазис. Но само 2-3% от тях развиват заболяването. Това кара учените да вярват, че човек с гени за псориазис трябва да бъде изложен и на определен рисков фактор или т.н. тригър, който да отключи заболяването.

Съществува връзка между възпалението и псориазисът

Имунната система и възпалението участват в механизма за развитие на псориазис. Той се обяснява по следния начин. Имунната система е човешката „алармена система”. Когато организмът е атакуван от патоген, развие инфекция или друго потенциално опасно състояние, имунната система активира възпалението, като защитна реакция. При псориазис, в имунните реакции възниква дисбаланс. Имунната система става свръхактивна и изпраща неправилни сигнали към белите кръвни клетки (Т-клетки). Те атакуват кожните клетки, като ги смятат за „вредители”. Тази реакция причинява силно възпаление и кара тялото по-често да образува нови кожни клетки. В резултат, те се натрупват по повърхността на кожата и образуват типичните за псориазис кожни плаки.

Какво провокира отключване и влошаване на кожното заболяване?

Съществува широк спектър от рискови фактори, които могат да отключат появата на псориазис, да влошат изявите му или да го възпалят след период на ремисия. Тези тригъри могат да варират според пациентите. Сред най-често срещаните са:

От какво се получава псориазис и как се контролира заболяването?

Ако и вие сте засегнати от псориазис, не подозирате какво може да е отключило заболяването и не знаете как да го контролирате, се обърнете за помощ към програма Псоралек. Висококвалифицираните специалисти, работещи към нея, ще ви насочат към стратегиите за овладяване на заболяването и влизане в дълготрайна ремисия. Чрез Псоралек можете да запазите час за първичен преглед при специалисти-дерматолози, практикуващи в различни точки от страната. След преглед, дерматологът ще назначи най-доброто лечение за вас.

Не се примирявайте със заболяването – нека заедно преборим страданието! За повече информация и връзка със сътрудници на програмата, позвънете на (+359) 2 983 6211.

borola